stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

I. Štefanec: Energetická kríza ako príležitosť pre reformu k väčšej európskej energetickej nezávislosti

K energetickej kríze a nebývalému zvyšovaniu cien sa vyjadril aj europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP):

„Európska únia je príliš závislá od dovozu energie ktorú potrebuje. Závislosť dokonca narastá a v súčasnosti predstavuje import viac ako polovicu spotreby. Závislosť pociťujeme najmä v súčasnom období extrémneho nárastu cien jednotlivých druhov energie, ktoré sa počítajú v násobkoch oproti ostatnému roku. Pre priemysel to môže mať za následok oslabenie produkcie a ohrozenie dodávateľských reťazcov a pracovné miesta.  Obyvatelia môžu pocítiť nepríjemnú zmenu na vyúčtovaní po zime, čo v konečnom dôsledku len prehĺbi sociálne rozdiely.

Nestabilitu a neistotu zapríčiňujú rôzne faktory, k nárastu cien však prispievajú aj environmentálne výzvy s ktorými sa musíme vysporiadať, či politické hry, najmä zo strany Ruska.

Európu ohrozuje energetická chudoba. Prioritou Európskych politík musí byť diverzifikácia zdrojov, ktorá zabezpečí nižšiu závislosti na dovoze a kvalitnejšie prepojenie infraštruktúry medzi členskými štátmi. Podporujem preto cieľ eurokomisárky pre energetiku Kardi Simsonovej predstaviť čoskoro plán na generálnu reformu trhu s plynom. Zabrániť musíme špekuláciám na energetickom trhu ktoré umelo zvyšujú ceny energií. Pokračovať musíme v podpore projektov obnoviteľných zdrojov energií, ktoré znižujú produkciu emisií a dnes sú už lacnejšie ako z fosílnych palív.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Jedným z hlavných riešení však môže byť spoločné európske nákupy energií. O úsporách pri tomto spôsobe nákupu sme sa mohli čerstvo presvedčiť pri spoločnom vývoji a nákupe vakcín.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Energetická kríza v Európe sa neskončila, iba sa zmiernila

Energetická kríza v Európe sa ešte neskončila, aj keď situácia sa do určitej miery zlepšila. …

Consent choices