Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Potrebujeme účinné opatrenia pre priemyselných výrobcov aj domácnosti

Zažívame bezprecedentné zdražovanie cien energií, ktoré sa má na prelome súčasného a budúceho roka ešte dramaticky zvýšiť. Deje sa tak v čase, keď vplyvom hospodárskeho oživenia, po skončení druhej vlny pandémie COVID-19, dochádza k rastu cien prakticky všetkých tovarov a služieb.

Vyššie ceny energií sú momentálne realitou v celej Európskej únii. „Rozdiel Slovenska oproti iným európskym krajinám je však v tom, že naša vláda energeticky náročným odvetviam priemyslu v tejto situácii prakticky nepomáha,“ zdôraznila europoslankyňa Monika Beňová.

Rastúce ceny energií sú tak už teraz likvidačné pre viaceré priemyselné podniky na Slovensku. „Vládni predstavitelia sa bohužiaľ nestihli prebudiť a výsledkom bude, že veľká časť energeticky náročnejších priemyselných podnikov na Slovensku pre ich neschopnosť utlmí, prípadne úplne zastaví výrobu a ľudia prídu o zamestnanie,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Stúpajúce ceny za elektrinu a plyn sa negatívne odrazia aj na rozpočtoch domácností. „Potrebujeme preto účinné opatrenia, ktoré budú dostatočne pomáhať tak priemyselným výrobcom, ako aj malým spotrebiteľom,“ uzavrela Monika Beňová. Európsky parlament sa rastúcimi cenami energií a opatreniami ako im čeliť zaoberal na dnešnom plenárnom zasadnutí.

O mam

Odporúčame pozrieť

Dohoda ministrov energetiky EÚ prispieva k stabilite cien za energie

Dohoda, ktorú v utorok v Bruseli dosiahli európski ministri pre energetiku, prispieva k stabilite cien …

Consent choices