jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2021.

Eugen Jurzyca: USA a EÚ by mali naďalej prehlbovať obchodnú spoluprácu odstraňovaním existujúcich prekážok

Vzťahy EÚ-USA: Parlament požaduje rovnocenné partnerstvo zamerané na riešenie globálnych výziev

• podpora strategickej autonómie EÚ v oblasti obrany a hospodárskych vzťahov
• potreba hlbokej transatlantickej reflexie o ponaučeniach z misie v Afganistane
• vytvorenie Transatlantickej politickej rady s cieľom systematicky konzultovať a koordinovať bezpečnostnú a zahraničnú politiku

EÚ musí posilniť svoju strategickú autonómiu, ale tiež sa vo vzťahu k Číne lepšie koordinovať s USA, aby sa v transatlantickom partnerstve neopakovalo napätie, aké vyvolal pakt AUKUS. Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia o budúcnosti vzťahov medzi EÚ a USA, ktoré pomerom hlasov 550 (za): 83 (proti): 55 (zdržalo sa hlasovania) schválil Európsky parlament.

Podľa europoslanca Eugena Jurzycu /SaS, ECR/ by USA a EÚ mali aj naďalej prehlbovať obchodnú spoluprácu odstraňovaním existujúcich prekážok. Je to v záujme oboch strán. Momentálne sa prevaľuje takmer celým svetom vlna politikov, ktorí dokážu navrhovať len opatrenia, ktoré pomôžu jedným na úkor druhých. Liberalizácia obchodu patrí medzi kroky, ktoré dokážu pomôcť všetkým zúčastneným stranám. Vidíme to aj v praxi – odkedy sa začala uplatňovať obchodná dohoda: s Južnou Kóreou v roku 2011, obchod narástol o 48,2% (2010 – 2019); s Kanadou v roku 2017, obchod sa zvýšil o 28,1% (2016 – 2019); s Japonskom v roku 2019 len za rok o 7% (2018- 2019).“

Poslanci privítali opätovné prihlásenie sa Spojených štátov amerických k multilateralizmu založenom na pravidlách. Tento krok podľa nich predstavuje príležitosť na obnovenie spolupráce EÚ a USA ako dvoch rovnocenných partnerov.

EÚ by sa mala usilovať o prehĺbenie transatlantickej spolupráce a o partnerstvo s USA vo vedení, uvádza sa v uznesení. Zároveň by však mala posilňovať svoju strategickú autonómiu v oblasti obrany a hospodárskych vzťahov ako prostriedok na sledovanie vlastných legitímnych diplomatických, bezpečnostných a hospodárskych záujmov, dodáva schválený text.

Intenzívnejšie konzultácie a lepšia koordinácia vo vzťahu k Číne

EÚ a USA musia podľa poslancov preskúmať možnosti spolupráce a lepšej koordinácie svojho postupu voči Číne s cieľom vyhnúť sa napätiu v transatlantických vzťahoch. Poukazujú pritom najmä na nedávnu trojstrannú bezpečnostnú dohodu medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou známu ako AUKUS, ktorá bola uzavretá bez konzultácií so spojencami z EÚ.

Parlament privítal nedávny pokrok v oblasti indicko-tichomorskej stratégie EÚ. Zdôraznil tiež, že lepšia koordinácia EÚ a USA vo vzťahu k Číne by sa mala zamerať na ochranu ľudských práv a práv menšín a zmiernenie napätia v oblastach Juhočínskeho a Východočínskeho mora, Hongkongu a Taiwanského prielivu.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Poslanci ocenili, že ustanovujúca schôdza Rady pre obchod a technológie sa uskutočnila podľa plánu dňa 29. septembra v Pittsburghu. Stalo sa tak napriek napätiu, o ktorom je podľa zákonodarcov potrebné otvorene a úprimne diskutovať.

Lekcia z Afganistanu, prístup k Východnému partnerstvu a západnému Balkánu

Uznesenie vyjadruje poľutovanie nad násilným ovládnutím Afganistanu Talibanom po stiahnutí amerických a európskych síl. Parlament v tejto súvislosti vyzval na hlbokú transatlantickú reflexiu o ponaučeniach z misie v Afganistane s cieľom vyvodiť potrebné závery pre budúce úsilie zamerané na podporu stability, bezpečnosti a dobrej správy vecí verejných vo svete. Poslanci tiež apelujú na transatlantických partnerov, aby spolupracovali so všetkými krajinami susediacimi s Afganistanom a zohľadňovali pritom potrebu pomôcť afganským občanom, ktorí na území týchto krajín hľadajú útočisko.

Spravodajca Tonino Picula (S&D, HR) „Toto uznesenie nemohlo prísť vo vhodnejšom čase. Potrebujeme obnoviť a posilniť transatlantické partnerstvo, aby sme zvládli spoločné výzvy, ktorým čelíme. Niektoré z nich poznáme veľmi dobre už desaťročia, no niektoré sú súčasťou novšej globálnej dynamiky. USA zostávajú bezpochyby najbližším a najdôležitejším strategickým partnerom EÚ. A verím, že strategicky autonómna Únia by bola najlepším partnerom pre Spojené štáty!“

Parlament tiež požaduje intenzívnejšiu spoluprácu EÚ a USA zameranú na obnovenie strategického partnerstva vo vzťahu ku krajinám Východného partnerstva a k západnému Balkánu. Poslanci aj v tejto súvislosti pripomenuli svoj návrh na vytvorenie Transatlantickej politickej rady za účelom systematických konzultácií a koordinácie v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Radu by mali viesť šéf diplomacie EÚ a minister zahraničných vecí USA, opierajúc sa pritom o pravidelný kontakt politických riaditeľov.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices