vlajka
PHOTO: © European Union.

Lídri únie sa chystajú ubezpečiť západný Balkán o perspektíve vstupu do bloku

Lídri Európskej únie, ktorí sa stretli v Slovinsku, sa v priebehu stredy chystajú ubezpečiť šesť balkánskych krajín, že sa v budúcnosti môžu stať členmi bloku, ak splnia štandardy. Napriek dlhodobým diskusiám o „európskej perspektíve“ Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska, sa integračný proces zastavil. Albánsko a Severné Macedónsko splnili kritéria na otvorenie rokovaní, ale proces musí jednomyseľne schváliť všetkých 27 členov únie a Bulharsko, ktoré je členom EÚ, brzdí prijatie Severného Macedónska pre spor o jazyk a národnú identitu.

Podľa návrhu vyhlásenia lídri EÚ opätovne vo všeobecnosti potvrdia „záväzok voči procesu rozširovania“, ale s tým, že pokrok bude „založený na dôveryhodných reformách v partnerských krajinách„. Návrh vyhlásenia, do ktorého mohla agentúra The Associated Press nahliadnuť, zároveň zdôrazňuje „dôležitosť toho, aby EÚ zachovala a prehĺbila svoj vlastný rozvoj, čo zabezpečí jej kapacitu integrovať nových členov“.

Napriek nedostatočnému pokroku v procese rozširovania predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ocenila snahu bloku investovať 30 miliárd eur na Balkáne v priebehu najbližších siedmich rokov na podporu zotavovania z pandémie koronavírusu a zrýchlenia prechodu k obnoviteľným zdrojom energie.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu, ktorú vo štvrtok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) …

Consent choices