ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Únia a Ukrajina budú na samite v Kyjeve rokovať o vojenskom výcviku i kybernetických hrozbách

Európska únia zvažuje zriadenie vojenskej výcvikovej misie na Ukrajine. Táto téma by mala byť predmetom utorňajšieho samitu v tamojšej metropole Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred niekoľkými týždňami vyzval na užšie vzťahy tejto postsovietskej republiky s Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO) a EÚ. Ukrajina je uväznená v ťahaniciach s Ruskom, ktoré v roku 2014 anektovalo polostrov Krym a odvtedy podporuje separatistov na východe Ukrajiny.

Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a Moskvou podporovanými separatistami si doteraz vyžiadali viac ako 14-tisíc ľudských životov a zničili priemyselné srdce Ukrajiny. Kyjev sa preto odvtedy usiluje o získanie podpory zo strany Západu. EÚ v nadväznosti na anexiu Krymu a to, čo nazýva „zámernou destabilizáciou Ukrajiny“, uvalila na Rusko ekonomické sankcie, pričom reštriktívne opatrenia sa dotkli mnohých jednotlivcov i subjektov.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Ukrajinsko-ruské napätie sa tento rok opäť zvýšilo po tom, čo Moskva zvýšila počet vojakov v blízkosti svojich hraníc s Ukrajinou vrátane Krymu, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Na utorňajšom samite by sa zúčastnení mali zhovárať aj o ďalších oblastiach – kybernetickej bezpečnosti, zmene klímy, letectve, energetike a spolupráci pri riešení dôsledkov pandémie ochorenia COVID-19.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

DIALÓG S MAĎARSKOM A EURÓPSKOU KOMISIOU V OBLASTI TRANZITNEJ MIGRÁCIE POKRAČUJE

Vo štvrtok sa uskutočnilo online trilaterálne stretnutie medzi Maďarskom, Slovenskom a Európskou komisiou na tému …

Consent choices