hnojiva
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Dusičnany stále znečisťujú vody v členských štátoch, problém predstavuje najmä nadmerné hnojenie

Európska komisia upozorňuje, že dusičnany naďalej znečisťujú vody v Európskej únii. Ako prostredníctvom svojej oficiálnej stránky uviedol výkonný orgán EÚ, nadmerné množstvo dusičnanov vo vode „nepriaznivo vplýva na ľudské zdravie aj ekosystémy a spôsobuje úbytok kyslíka a eutrofizáciu“.

Na miestach, kde vnútroštátne orgány a poľnohospodári vodu vyčistili, to malo pozitívny vplyv na zásoby pitnej vody a biodiverzitu, a taktiež na odvetvia, ktoré sú od nich závislé, ako sú napríklad rybolov či cestovný ruch. Komisia však dodáva, že v mnohých častiach EÚ zostáva veľkým problémom nadmerné hnojenie.

Komisár pre životné prostredie, oceány a rybárstvo Virginijus Sinkevičius uviedol, že celková kvalita vody v EÚ sa vďaka smernici o dusičnanoch za ostatných 30 rokov zvýšila. Tempo zmien však podľa neho nie je dosť rýchle, aby sa zabránilo poškodeniu ľudského zdravia a ochránili citlivé ekosystémy. „V súlade s Európskou zelenou dohodou teraz naliehavo potrebujeme prijať opatrenia v prospech udržateľného poľnohospodárstva a na ochranu našich vzácnych zásob vody,“ podotkol 30-ročný litovský politik.

Podľa komisie nastal v priebehu ostatnej dekády iba malý pokrok. Pre mnohé členské štáty stále predstavuje vážny problém znečistenie živinami z poľnohospodárstva. V období 2016 – 2019 malo 14,1 % podzemných vôd v členských štátoch EÚ vyššiu koncentráciu dusičnanov ako je limit stanovený pre pitnú vodu. Cieľom Európskej zelenej dohody je zníženie únikov živín do roku 2030 aspoň o 50 %. Ako uvádza správa komisie, v súvislosti so znečistením vôd živinami z poľnohospodárstva majú najväčšie problémy Belgicko, Česko, Dánsko, Nemecko, Fínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Poľsko a Španielsko. V Bulharsku, na Cypre, v Estónsku, Francúzsku, Taliansku, Portugalsku a Rumunsku musia bezodkladne zmenšiť ohniská znečistenia.

Viac..  Smernica o energetickej hospodárnosti budov prijatá s cieľom znížiť účty za energiu a znížiť emisie

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Návrh na zníženie používania pesticídov je veľmi zlý. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices