simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Šimečka: Výbor EP schválil môj návrh posilnenia kritickej infraštruktúry

Je to vlastne celkom vtipná zhoda okolností. Dezinfo weby v týchto dňoch vo veľkom komunikujú, ako Milan Uhrík v Bruseli zabojoval o Slovensko, rázne „buchol do stola“ a mňa osobne „zotrel ako prach“. V skutočnosti sa len prihlásil s krátkym príspevkom a v slovenčine kričal do poloprázdnej sály svoju obohratú pásku – migranti, LGBTI, totalita, mandelínky chrústi. Ak takto vyzerá jeho boj za slovenské záujmy, môžem s plnou vážnosťou povedať, že jeho mandát je premrhanou šancou, a de facto máme o europoslanca menej.

▶️ Popri tom sa však udiala iná vec. Od začiatku roku som ako hlavný spravodajca EP intenzívne pracoval na novej európskej smernici na posilnenie ochrany kritickej infraštruktúry – a dnes Výbor pre občianske slobody a spravodlivosť drvivou väčšinou schválil mnou navrhnovanú pozíciu, s ktorou pôjdeme na vyjednávanie s Radou.

▶️ Sú za tým desiatky vyjednávaní, s kolegyňami a kolegami z celej EÚ a naprieč rôznymi frakciami – dokonca sme našli zhodu aj so zástupcami poľskej vládnej strany PiS, ktorú inak tvrdo kritizujem, či s krajne pravicovými poslancami zo skupiny ID, ktorí tiež nakoniec moju pozíciu podporili.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

▶️ Viem, neznie to tak sexi, ako lacné frázy o diktáte Bruselu. Keď však najbližšie budeme v EÚ čeliť pandémii, terorizmu alebo prírodnej pohrome, aj vďaka tejto legislatíve by mali byť naše štátne inštitúcie, dátové centrá, mobilní operátori, elektrické rozvody či nemocnice pripravené oveľa lepšie.

✅ Výbor moju správu schválil v pomere hlasov 57 za a 6 proti. Tipujete správne. Kričiaci Milan Uhrík bol jedným z tých proti.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices