EU, Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko pošle návrh Partnerskej dohody pre nové eurofondy do Bruselu 15. októbra

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) pošle 15. októbra do Bruselu návrh Partnerskej dohody medzi Slovenskom a Európskou komisiou pre nové programové obdobie eurofondov 2021 až 2027. Ako v stredu informovala vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí), následne budú pokračovať ešte v tvrdých rokovaniach s Európskou komisiou pri presadzovaní národných priorít.

„Nie je to vždy ľahké. Nie vždy sa priority Bruselu zhodujú s našimi národnými prioritami. Partnerskú dohodu by sme chceli mať schválenú na prelome rokov,“ povedala vicepremiérka na stretnutí s médiami. Ako doplnila, zároveň pošlú do Bruselu aj nový Operačný program Slovensko pre nasledujúce sedemročné obdobie využívania eurofondov.

V novom programovom období by malo mať Slovensko zo zdrojov Európskej únie k dispozícii takmer 13 mld. eur, zhruba o 2,5 mld. menej ako doteraz. Realizované zmeny v systéme eurofondov v novom období považuje vicepremiérka za najväčšiu reformu od začiatku ich využívania približne pred dvadsiatimi rokmi. Prvým z troch základných pilierov eurofondovej reformy je zjednodušovanie pravidiel, z doterajších 35 rôznych orgánov pre riadenie eurofondov zostane tretina. Pre verejné obstarávanie projektov financovaných zo zdrojov EÚ budú jedny pravidlá.

Druhým pilierom je odbúravanie byrokracie. Všetko, čo nám neprikazuje Európska komisia, musí ísť preč,“ podotkla Remišová. Tretím pilierom zmien bude to, že samosprávy budú samostatne rozhodovať o projektoch vo vlastnej pôsobnosti v rámci rád partnerstva. „Tieto projektové balíčky budeme len formálne kontrolovať. Povedia, čo potrebujú a my len vypíšeme výzvu a skontrolujeme výdavky,“ dodala s tým, že ide o decentralizáciu riadenia eurofondov.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Remišová upozornila, že Slovensko má k dispozícii ešte nevyčerpané európske peniaze z programového obdobia 2014 až, ktoré je potrebné využiť do konca roka 2023. „Rezorty aj samosprávy potrebujú zabrať. Dobre, bezchybne pripravené projekty a čerpanie, to je základ. A takisto Plán obnovy,“ uviedla podpredsedníčka vlády s tým, že takéto obdobie býva raz za sedem rokov. Verí, že to, čo bude teraz nastavené, prinesie úžitok v nasledujúcich desiatich rokoch.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices