jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2021.

Eugen Jurzyca: Lukašenkov režim sa za rok od volieb k lepšiemu nezmenil. Nemám teda dôvod meniť môj postoj k sankciám

Európsky parlament vyjadril pevnú solidaritu s krajinami EÚ, ktoré zasiahli bieloruské hybridné útoky, a vyzval na žalobu voči Lukašenkovmu režimu na Medzinárodnom súdnom dvore. Nelegislatívne uznesenie, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 506 (za): 29 (proti): 139 (zdržalo sa hlasovania), vyjadruje pevnú solidaritu s Litvou, Poľskom a Lotyšskom, ako aj s ďalšími krajinami EÚ, ktoré sa stali obeťou snáh bieloruského režimu nasmerovať k vonkajším hraniciam Únie značný počet migrantov a utečencov. Táto štátom podporovaná nelegálna migrácia viedla k zadržaniu stoviek ľudí za nezákonný vstup na územie EÚ a dokonca aj k niekoľkým úmrtiam, konštatuje schválený text.

Pretrvávajúca podpora nezákonných prekročení vonkajších hraníc EÚ bieloruským štátom je spolu s dezinformačnou kampaňou formou hybridnej vojny zameranej na zastrašovanie a destabilizáciu Európskej únie, uvádza sa v uznesení. Členské štáty a inštitúcie EÚ sa podľa poslancov preto musia čo najskôr zamerať na riešenie mnohorozmernej krízy na bieloruských hraniciach a poskytnúť migrantom, ktorí tam uviazli, nevyhnutnú pomoc a podporu.

Žaloba na Bielorusko na Medzinárodnom súdnom dvore

Parlament zdôraznil potrebu zvážiť predloženie veci Bieloruska Medzinárodnému súdnemu dvoru, kde by sa mal Alexander Lukašenko ako nelegitímna hlava štátu a predstavitelia jeho režimu zodpovedať za zločiny, ktorých sa v obrovskom rozsahu dopustili voči bieloruským občanom. Prípad by sa mal podľa poslancov opierať o porušenia Chicagského dohovoru, Montrealského dohovoru a Dohovoru OSN proti mučeniu, ktorých sa Lukašenkov režim dopustil.

Parlament tiež opätovne odsúdil represie, mučenie a zlé zaobchádzanie s pokojným obyvateľstvom Bieloruska, ku ktorým dochádza aj rok po zmanipulovaných prezidentských voľbách z augusta 2020 a následnom vypuknutí masových protestov.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Výzva na ďalšie sankcie

Uznesenie si všíma, že uvalené hospodárske sankcie mali len čiastočný dosah na Lukašenkov režim a významne neovplyvnili dôležité odvetvia v krajine. Parlament preto vyzval štáty EÚ, aby posilnili cielené hospodárske sankcie a zamerali sa pritom na kľúčové bieloruské hospodárske odvetvia a verejné a súkromné spoločnosti podporujúce a financujúce Lukašenkov režim. Poslanci tiež presadzujú urýchlené prijatie piateho balíka sankcií sústredených na fyzické a právnické osoby zapojené do represií v Bielorusku.

Eugen Jurzyca (ECR, SK: „Lukašenkov režim sa za rok od volieb k lepšiemu nezmenil. Nemám teda dôvod meniť môj postoj k sankciám: Sú správne a dlhodobo pomôžu ľuďom v Bielorusku.“

Parlament vyslovil jednoznačnú podporu bieloruskej demokratickej opozícii pri organizovaní slobodných a spravodlivých volieb pod medzinárodným dohľadom. Poslanci zároveň odsúdili pokračujúce rokovania medzi Alexandrom Lukašenkom a Vladimírom Putinom o príprave plánov na väčšiu integráciu medzi Bieloruskom a Ruskom vrátane postupnej militarizácie Bieloruska. Podľa zákonodarcov je v tejto súvislosti dôležité poukazovať na ruskú podporu brutálnych zásahov voči bieloruským občanom a pripomínať účasť Ruska na hybridných akciách Lukašenkovho režimu voči EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices