psep
Europoslanci v Štrasburgu. PHOTO: PS/RE.

Liberálni europoslanci z viacerých krajín EÚ sa postavili proti Záborskej, s podporou aktivistiek z Poľska

Poslankyne a poslanci Európskeho parlamentu vyjadrili solidaritu so ženami na Slovensku, ktorých reprodukčné práva sa stali terčom navrhovaného zákona Anny Záborskej. Liberálne europoslankyne a europoslanci (Renew Europe) z krajín ako Nemecko, Švédsko, Holandsko, Belgicko či Maďarsko tak vyjadrili nesúhlas s obmedzením prístupu ku bezpečným interupciám na Slovensku. Solidárnej akcie sa zúčastnili aj aktivistky z Poľska, ktoré minulý rok viedli protesty za práva žien.

Pridali sme sa k protestujúcim Slovenkám a Slovákom, ktorí sú právom nahnevaní na snahy Anny Záborskej a ultrakonzervatívnej časti NR SR. Spolupráca ultrakonzervatívcov a fašistov nastoluje nebezpečný precedens a je začiatkom cesty k ďalším prekážkam pre ženy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v prípade výkonu interrupcií. Siahanie na práva žien sa stáva smutným trendom populistických a konzervatívnych politikov a političiek nielen na Slovensku. Tvária sa, že chcú pomôcť ženám, no v skutočnosti len napĺňajú svoje ideologické chute,“ povedal Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska.

V susednom Poľsku už rok platí de facto zákaz interrupcií. Zákon, ktorý navrhuje Anna Záborská, je nebezpečným krokom, ktorý nás priamo smeruje na „poľskú cestu“. Aj preto si vážim, že sa dnešnej protestnej akcie v Európskom parlamente zúčastnili aj líderky poľských protestov „Strajk Kobiet“. Žiaľ, Poľsko je príkladom, že ideologické politiky vedú k vážnemu obmedzeniu ľudských práv,“ povedal Michal Šimečka, poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska.“

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

V Progresívnom Slovensku sme sa rozhodli postaviť proti „času na rozmyslenie“, ktorý pretláča pani Záborská, aby ženy interrupciu nestihli. Pôvodných 96 hodín teraz menia na 72 a to prezentujú ako kompromis. My si myslíme, že 72 hodín je presne o 72 viac, ako je potrebné. Ženy sú svojprávne bytosti, ktoré sa vedia rozhodnúť aj bez časovej lehoty. Našou petíciou s názvom „Toto vám neprejde“, ktorú podpísalo za dva dni už vyše 20 000 ľudí vyzývame poslankyne a poslancov Národnej rady, aby rešpektovali ženské, a teda ľudské práva, a návrh Anny Záborskej nepodporili,“ dodali europoslanci za PS.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices