Monika Beňová, europoslankyňa (Smer-SD/S&D). Photo: Facebook/MB

M. Beňová: Opatrenia na ochranu klímy musia zohľadňovať záujmy najzraniteľnejších

Európa je globálnym lídrom v oblasti zavádzania klimatických opatrení a súvisiacich reforiem. Tieto zmeny v súčasnosti nepochybne potrebujeme, no dôležité je zohľadňovať aj s nimi súvisiace náklady.

Implementácia politík zameraných na zabraňovanie klimatickej zmene musí byť spravodlivá. „Európa v tom nesmie zostávať sama. Dôležité je predovšetkým rýchle, aktívne a dlhodobé zapojenie sa najväčších svetových znečisťovateľov, ako sú USA, Čína, India či Rusko,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Pri nastavovaní klimatických politík musíme byť pragmatickí. „Potrebujeme systémovú zmenu, ktorá bude myslieť na záujmy európskych priemyselných odvetví, no predovšetkým na ľudí v nich zamestnaných. Pracovné miesta musíme vytvárať a nedovoliť, aby vo výraznej miere zanikali,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Zavádzanie opatrení na ochranu klímy tak musí byť hospodársky a sociálne prínosné. „Musia prinášať rozvojové impulzy a zohľadňovať záujmy najzraniteľnejších skupín v rámci spoločnosti,“ uzavrela Monika Beňová. Plénum Európskeho parlamentu sa bude dnes venovať aj pripravovanému klimatickému summitu OSN o zmene klímy.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices