Mateusz MORAWIECKI, poľský premiér. PHOTO: © European Union

Poľský premiér obvinil Európsku úniu z vydierania

Spor medzi Európskou úniou (EÚ) a Poľskom sa vyostruje. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok euroblok obvinil z „vydierania“, keď sa v Európskom parlamente dostal do výmeny názorov s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v súvislosti s právnym štátom, informuje spravodajský portál BBC. Politici vystúpili v europarlamente po tom, čo poľský ústavný súd spochybnil nadradenosť práva Európskej únie.

Von der Leyenová sa vyjadrila, že bude konať, aby zabránila Poľsku podkopávať hodnoty EÚ. „Toto rozhodnutie spochybňuje základy Európskej únie. Je to priama výzva jednote európskeho právneho poriadku,“ vyhlásila. Tiež povedala, že sú tri spôsoby, ako môže Európska komisia odpovedať na rozhodnutie poľského súdu, a to právne napadnúť verdikt, zadržať uvoľnenie fondov EÚ a pozastaviť niektoré práva Poľska ako členského štátu.

Morawiecki zase odmietol „jazyk hrozieb“ a obvinil blok z toho, že prekračuje svoje právomoci. Európski lídri podľa neho napádajú Poľsko a je „neprijateľné hovoriť o finančných postihoch“. „Vydieranie nesmie byť metódou politiky,“ povedal. Rozsudok je podľa neho nepochopený, pretože spochybňuje len jednu oblasť zmlúv o EÚ, ktoré by nemali ohrozovať ústavy členských štátov. Zároveň zopakoval, že jeho krajina neplánuje opustiť EÚ, okolo čoho panujú po rozhodnutí súdu obavy. „Nemali by sme šíriť lži o poľskom polexite,“ povedal politik.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

Väčšina Poliakov podľa prieskumov verejnej mienky podporuje členstvo Poľska v EÚ. Poľská pravicová nacionalistická vláda sa však čoraz viac sporí s blokom pre otázky, ako sú napríklad nezávislosť súdnictva alebo LGBT práva. Otázku nadradenosti európskeho práva predložil ústavnému súdu premiér a je to po prvý raz, čo sa stalo, že líder členského štátu spochybnil zmluvy o EÚ na národnom ústavnom súde. Rozhodnutie ústavného súdu v podstate odmieta základnú zásadu, že právo EÚ má prednosť pred vnútroštátnymi právnymi predpismi.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices