bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík k rozširovaciemu balíčku: Bez reforiem sa na západnom Balkáne nepohneme

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi v utorok na zasadnutí Zahraničnopolitického výboru EP zverejnil tzv. „rozširovací balíček“, ktorý posudzuje stav prístupových rokovaní v siedmich kandidátskych krajinách (6 krajín na Balkáne a Turecko). Europoslanec Bilčík privítal dôležitú diskusiu s eurokomisárom o rozširovaní, ako aj publikované správy za jednotlivé krajiny.

Všetkými predloženými správami sa podľa Bilčíka ako niť vinie jedna konkrétna myšlienka, a to potreba reformiem. „Chcel by som vyzvať politických lídrov z krajín, ktorým sa v europarlamente venujem – teda Čiernu Horu a Srbsko, aby si z týchto správ vzali najdôležitejší odkaz – bez reforiem sa nepohneme. Úsilie o členstvo v EÚ je ako maratón – je potrebné rozložiť reformné úsilie, no musíme sa neustále hýbať vpred,“ komentuje Bilčík.

Diskusia sa neviedla len o tom, čo jednotlivé kandidátske krajiny môžu urobiť pre svoje členstvo, ale aj o tom, čo EÚ môže urobiť pre región, aby krajinám dopomohla v ich úsilí. „Musíme sa zapájať do diania priamo v kandidátskych krajinách a jasne ukazovať pozitívnu víziu, ktorá ale musí byť podložená konkrétnymi činmi. Za taký považujem napríklad priame zapojenie našich partnerov zo západného Balkánu do Konferencie o budúcnosti Európy. Pokiaľ nebude európska perspektíva pre krajiny západného Balkánu uveriteľná, vplyv Ruska a Číny v našom susedstve narastie. To by bolo zlou správou aj pre Slovensko,“ dodal Bilčík.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Srbsko čaká supervolebný rok, v ktorom bude podľa Bilčíka kľúčové, aby v krajine prebehli férové a slobodné voľby. Znamená to, aby si krajina plne osvojila výsledky medzistraníckeho dialógu, ktorý pod taktovkou europarlamentu priniesol konkrétne opatrenia pre lepšiu politickú súťaž v krajine. Zároveň je dôležité, aby všetci relevantní politickí aktéri v Srbsku voľby nebojkotovali, ale v nich kandidovali. Čierna Hora je dlhé roky na čele reformného pelotónu, avšak v poslednom roku sa reformy zastavili. „Potrebujeme vidieť konkrétne kroky, nielen proeurópske deklarácie z Podgorice,“ uzatvára Bilčík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices