Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Dohoda EÚ na postupe boja proti daňovým rajom sa zdá byť komplikovaná

Posledný deň tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu venovali aj nedávnym odhaleniam súvisiacim s daňovými únikmi v prípade Pandora papers.

Je to ďalší z mnohých prípadov, ktorý jasne ukazuje aké sú súčasné pravidlá v oblasti boja proti daňovým rajom neúčinné. Problémom je, že aj vieme čo by mohlo lepšie fungovať, no dosiahnuť dohodu v rámci členských štátov Európskej únie je dlhodobo komplikované,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Viaceré krajiny totiž zo súčasnej nerovnosti daňových systémov ťažia.

Riešením je pritom napríklad zjednotenie daňových sadzieb, stanovenie minimálnej daňovej sadzby a samozrejme aj lepšia výmena informácií medzi daňovými úradmi,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu. Kauzy ako Pandora papers a mnohé pred nimi, majú pritom negatívny dosah na spoločnosť, keďže opakovane ukazujú, že existuje skupina vyvolených, vplyvných ľudí, pre ktorých bohužiaľ neplatia žiadne zásady.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Tí si prostredníctvom daňových rajov odlievajú obrovské množstvo peňazí, ktoré potom chýbajú v školstve, zdravotníctve, či v doprave. Nejde pritom len o efektívne postihovanie tých, ktorí sú na tomto poslednom zozname, ale predovšetkým o zaistenie toho, aby sa podobné situácie v budúcnosti už neopakovali,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

peniaze

Únia pridala Rusko na zoznam daňových rajov

Európska únia (EÚ) zaradila Rusko na svoj zoznam „nespolupracujúcich jurisdikcií v oblasti daní“. Rada Európskej …

Consent choices