simecka
Michal Šimečka /europoslanec/ počas protestu za dekriminalizáciu marihuany v Bratislave. /PS, RE/. PHOTO: FB MŠ.

Michal Šimečka: Európska Komisia preskúma slovenské tresty za marihuanu

Európska Komisia ako „strážkyňa zmlúv“ preskúma vysoké tresty, ktoré SR udeľuje za držanie marihuany a jej lekárske využívanie. Uviedla to európska komisárka Ylva Johansson v odpovedi na žiadosť Michala Šimečku, europoslanca a podpredsedu Progresívneho Slovenska.

Šimečka inicioval žiadosť Komisii o zásah proti drakonickým slovenským trestom za marihuanu v septembri 2021, k jeho žiadosti sa pridali aj europoslanci Martin Hojsík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Michal Wiezik, Vladimír Bilčík a Eugen Jurzyca. Slovenskí europoslanci Komisiu upozornili, že podľa ich právnej analýzy sú často viac ako desaťročné tresty za lekársku marihuanu alebo pár džointov v rozpore s princípmi proporcionality a predvídateľnosti, tak ako ich formulujú právne predpisy EÚ. Z tohto dôvodu požiadali Komisiu o spustenie konania voči Slovensku podľa článku 258 Zmluvy o fungovaní EÚ (tzv. infringement).

„Keď to nechce urobiť súčasná vláda, som rád, že k väčšej spravodlivosti na Slovensku môže pomôcť Európska Komisia. Je absurdné, aby naši občania za ekvivalent pár pohárov vína dostávali väčšie tresty, ako vrahovia a sexuálni násilníci. Kým Rámcové rozhodnutie EÚ 2004/757 hovorí o trestoch za nelegálne pestovanie marihuany v rozmedzí 1 až 3 rokov, slovenské zákony bežne umožňujú tresty 10 až 15 rokov. Pri väčšom rozsahu slovenským užívateľom dokonca hrozí až 25 rokov väzenia a konfiškácia majetku, ktorý ani nebol nadobudnutý v súvislosti s marihuanou,“ zdôraznil Šimečka.

Komisárka Johansson v odpovedi na žiadosť europoslancov uviedla, že právo EÚ síce stanovuje iba minimálne tresty a jednotlivé národné štáty majú možnosť určiť vlastné maximálne hranice, tieto však musia rešpektovať princípy proporcionality a predvídateľnosti, tak ako ich vyžadujú európske právne normy, vrátane Charty základných práv EÚ. V tomto kontexte Európska Komisia preskúma podnet, aktuálny stav na Slovensku a zváži spustenie procedúry infringementu.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

“Som presvedčený, že Komisia po preskúmaní drakonických trestov nebude mať inú možnosť a začne konanie proti Slovensku,” povedal Šimečka. Ak by Slovensko ani potom tresty neznížilo, tak hrozí, že Komisia zažaluje Slovensko na Súdnom dvore EÚ. Žiadosť europoslancov nadväzuje na petíciu Šimečku a Hojsíka (obaja PS) za dekriminalizáciu marihuany, ktorú už podpísalo takmer 23-tisíc ľudí. „Máme jasné požiadavky – povoliť marihuanu na lekárske účely, povoliť pestovanie maximálne piatich rastlín na osobnú spotrebu dospelých ľudí, zlepšiť prevenciu a sociálno-psychologické služby a odbúrať nezmyselné drakonické tresty,“ uzavrel europoslanec Hojsík.

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices