gregor
Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klub 500. Reprofoto: TV JOJ.

Tibor Gregor z Klubu 500: Nemáme žiadne opatrenia na kompenzáciu vysokých cien, hrozí krach dodávateľov energií

BRATISLAVA / Tretia vlna pandémie je v plnom prúde a na Slovensku popri nízkej zaočkovanosti, zapĺňaním nemocničných lôžok a každodenným prírastkom mŕtvch, musíme riešiť aj neskutočný skok v náraste cien energií. Cena plynu je historicky najvyššia, za elektrinu platíme 200-násobne viac v porovnaní s dlhodobým priemerom. Ako sa vysporiadame s prognózami o krachu dodávateľov energií, nedostatkom zásob plynu, ako zachrániť priemysel? Nie len my, ale aj celá EÚ musí odpovedať na tieto otázky a hľadať riešenia. Viac v rozhovore s Tiborom Gregorom, výkonným riaditeľom Klubu 500.

V súčasnosti sa dosť často hovorí o tom, že porastú a rastú ceny energií. V čom je problém a kde vôbec začal?

Ten problém nás čaká. Najbližšie týždne a mesiace budú perné, z nášho pohľadu. Problém je v tom, že za posledné mesiace, ak zoberieme dlhodobý priemer, tak napríklad, cena plynu stúpla o 1 300 percent, cena elektriny o 200 percent, cena emisných povoleniek o 200 percent, takisto cena ropy o 200 percent. Vidíme to každý deň, keď ideme natankovať na pumpu. Takže, toto sú dopady, ktoré sú drastické, rapídne, stali sa veľmi rýchlo, nemajú žiadne ekonomické fundamenty, to znamená, že priemysel by išiel dramaticky rýchlejšie, bol by akútny nedostatok. A toto je niečo, čo sa nedá tak rýchlo – priemysel musí absorbovať tieto zvýšené vstupné náklady vo svojich výstupných cenách.

Hovoríte o tom, že všetko v rámci týchto komodít ide hore v posledných mesiacoch, ale možno to všetko začalo ešte trochu skôr, možno pred pandémiou, keď tie ceny klesali. Potom s pandémiou sa utlmila aj výroba, a keď sa teraz hovorí o tom, že sa výroba znovu naštartovala, v ekonomikách zrazu tie ceny začali rásť. Kto spôsobil, napríklad, nárast cien plynu?

Určite by nebol problém, keby sa tie ceny vrátili na ceny, ktoré boli pred krízou a keby výroba nabehla na predkrízové úrovne, tak s týmto by určite nikto nemal problém. Problém, tak ako som povedal, napríklad tento plyn, nastal v tom, že je tu cena plynu, ktorá tu nikdy nebola. Máme cenu plynu, ktorá je 120 eur, pohybovala sa na trhoch okolo 5 eur dlhodobo. To znamená, že ak máme chemický podnik, ktorý používa plyn ako vstupnú surovinu, žiaden odberateľ mu nezaplatí vo svojich výstupných cenách rádovo v stovkách percent navýšenie svojej produkcie. To je ten dôsledok, ktorý máme a ktorý sme aj minulý týždeň ako jeden z príkladov ilustrovali, že máme na Slovensku jeden z posledných, v rámci Európy, chemických podnikov, ktorý vyrába hnojivá a ešte stále vyrába, aj keď na technologické minimum. Zároveň vyrába AdBlue, močovinu, ktorú používa drvivá väčšina motoristov vo svojich autách. A keď zastaví ešte aj tento podnik, alebo táto skupina podnikov, tak sa môžeme len spytovať, alebo si len tipovať, čo sa v Európe vôbec stane.

Viac..  Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

Vy hovoríte, ako zástupca Klubu 500, predovšetkým o firmách a spoločnostiach, ale keď sa to dotkne firiem a spoločností, prenesie sa to napokon aj do domácností.

Na domácnosti sa to prenáša jednak v cenách výrobkov, ktoré rastú, to cíti každý, ale čo sa týka cien elektriny, plynu, ktoré majú domácnosti, tým že sú regulované, tak tá regulovaná cena rastie podľa minuloročnej ceny, to znamená, že v budúcom roku domácnostiam zásadným spôsobom nestúpnu ceny elektriny a plynu, ale stúpnu až ten ďalší rok. To znamená, že tento rok má, v princípe, vláda jeden rok času na to, aby tento tisícpercentný nárast plynu, dvestopercentný v prípade elektriny, aby pripravila budúci rok opatrenia pre tie ďalšie roky. Môžu mať problémy dodávatelia energií pre domácnosti, ak nemajú nakúpenú elektrinu a plyn pre domácnosti skôr pred touto krízou, ktorá je a budú musieť nakupovať za súčasné ceny a predávať ich za polovicu, tak môžeme čakať, že budú dodávatelia, ktorí to nezvládnu a budú musieť ukončiť svoje podnikanie. Boli sme toho svedkami, napríklad v Anglicku. Tam je viac než 10 dodávateľov, ktorí skrachovali práve z tohto dôvodu.

Pokračovanie rozhovoru nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Dohoda ministrov energetiky EÚ prispieva k stabilite cien za energie

Dohoda, ktorú v utorok v Bruseli dosiahli európski ministri pre energetiku, prispieva k stabilite cien …

Consent choices