hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Slovensko sa na Klimatickom summite musí stať lídrom boja za záchranu planéty a podporu zelených energií

V Bratislave, 29. októbra 2021: V nedeľu 31. októbra sa oficiálne odštartuje Klimatický summit OSN (tzv. COP 26) v škótskom Glasgowe, od ktorého sa očakáva, že sa vlády krajín z celého sveta zaviažu k zvýšeným klimatickým ambíciám. Podľa europoslanca a podpredsedu Progresívneho Slovenska Martina Hojsíka pôjde o príležitosť pre Slovensko zaradiť sa medzi svetových lídrov v klimatickom úsilí. Zároveň upozorňuje, že COP 26 ohrozujú krajiny, ktoré odmietajú vedecké fakty a snažia sa spomaliť odklon od fosílnych palív.

Už v tejto chvíli vieme, že ak chceme dosiahnuť náš cieľ udržať globálne otepľovanie do 1.5 stupňa Celzia, musíme zvýšiť svoje klimatické úsilie. Ako nám odporúčajú vedkyne a vedci, a ako to pred Valným zhromaždením OSN v septembri povedala aj prezidentka Zuzana Čaputová, nadchádzajúci klimatický summit nás musí poslať na cestu “oveľa rýchlejšej adaptácie a radikálneho zníženia emisií. To je vedecky podložený fakt, uviedol podpredseda Progresívneho Slovenska a europoslanec Martin Hojsík.

Žiaľ, nie všetky krajiny sveta rozumejú naliehavosti aktuálnej situácie. Ako informovala britská BBC, pred summitom sa objavila snaha niektorých krajín zmierniť odporúčania vedcov a vedkýň a bagatelizovať potrebu rýchleho odklonu od fosílnych palív. To je neakceptovateľné a absolútne nezodpovedné. My politici a političky dlhujeme ľuďom, a hlavne tým mladým, rozhodné kroky a razantné opatrenia, ktorými zastavíme klimatickú krízu. Slová už dávno nestačia, potrebujeme činy, doplnil Hojsík.

Váhanie niektorých krajín vnímam ako príležitosť pre Slovensko. Využime ju a ukážme svetu, že sa to dá. Rozbehnime robustnú zelenú transformáciu priemyslu, budov, poľnohospodárstva. Podporme zelené energie a očistime svoju energetiku od fosílnych palív, ktoré zbytočne ničia planétu, ohrozujú zdravie ľudí a ešte sú aj finančne náročné. Ak to zvládneme, budeme nielen príkladom pre celý svet, ale najmä získame obrovskú konkurenčnú výhodu. To je šanca, ktorú, ak nebudeme hlúpi, musíme využiť, rozviedol Hojsík.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Musíme si uvedomiť jednu dôležitú vec. Slovensko svoje klimatické úsilie nezačína od nuly. My sa momentálne nachádzame na 46 percentách. Aj preto som presvedčený, že máme na to, aby sme sa ako krajina zaviazali k zníženiu emisie skleníkových plynov o viac ako 55 percent, ja v Európskom parlamente presadzujem 65 percent. Bol by som rád, ak by to bolo oficiálne stanovisko Slovenska aj pre nadchádzajúci klimatický summit, doplnil europoslanec Hojsík.

Dôležité však bude, aby sme zabezpečili, aby bol prechod na bezuhlíkovú ekonomiku spravodlivý. To je základná podmienka. Boj proti klimatickej kríze nesmú financovať tí, ktorí ju nespôsobili. Platiť musia znečisťovatelia. Bežným ľuďom musíme v prechodnom období pomôcť, aj finančne. Jedným z riešní je klimatická dividenda. Slovensko by k jej zavedeniu malo pristúpiť čím skôr, uzavrel Hojsík.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices