Ilustračné PHOTO: screenshot ©

Česko, Nemecko a Nórsko zaradili Slovensko medzi krajiny s vysokým rizikom nákazy

S platnosťou od pondelka 1. novembra zaradila Česká republika Slovensko medzi krajiny s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) o tom informuje na svojej webovej stránke. Podobne sa rozhodlo aj Nemecko a Nórsko.

Občania Slovenska, ktorí chcú do Česka vycestovať, musia okrem vyplnenia špecializovaného príjazdového formulára disponovať aj negatívnym výsledkom PCR testu, ktorý musia na počkanie predložiť hraničnej alebo pobytovej kontrole. Taktiež musia absolvovať po vstupe do Českej republiky ďalší PCR test v rozmedzí piateho až siedmeho dňa po vstupe. MZVEZ SR upozorňuje, že pre Slovákov platí v Česku aj povinnosť nosiť mimo domova respirátor.

Výnimky z vyššie uvedených povinností majú plne zaočkované osoby, u ktorých od očkovania ubehlo najmenej 14 dní, alebo tie osoby, ktoré sa vedia preukázať dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19. Potvrdenie o prekonaní ochorenia nesmie byť staršie ako 180 dní. MZVEZ SR dodáva, že výnimky z prísnejších nariadení majú aj deti do 12 rokov, pracovníci medzinárodnej dopravy, tranzitujúce osoby do 12 hodín, cezhraniční pracovníci a študenti a výnimka sa týka aj krátkodobých ciest, pri ktorých dĺžka pobytu nepresiahne 24 hodín.

Aj Nemecko zaradilo Slovensko z pohľadu možnosti nákazy koronavírusom medzi vysokorizikové krajiny s vysokou incidenciou.  Nariadenie nemeckej vlády je v platnosti od nedele 31. októbra. 

Všetci cestujúci do Nemecka, ktorí nie sú zaočkovaní alebo neprekonali ochorenie COVID-19 a pochádzajú z vysokorizikových krajín s vysokou incidenciou sú povinní nastúpiť do desaťdňovej karantény, ktorú je možné negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu ukončiť najskôr v jej piaty deň. Cestujúci sú zároveň povinní prihlásiť sa pred cestou do Nemecka prostredníctvom digitálneho formulára a pri vstupe do krajiny sa o tom musia preukázať potvrdením v pdf formáte.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Od pondelka 1. novembra je Slovenská republika aj z pohľadu Nórska zaradená medzi tmavočervené krajiny, teda také, v ktorých je riziko nákazy vysoké.

Slováci cestujúci do Nórska musia po vstupe do krajiny absolvovať karanténu, ktorú je možné ukončiť negatívnym výsledkom len PCR testu najskôr v tretí deň jej trvania. „Osoby, ktoré sú plne zaočkované proti COVID-19, prípadne ktoré prekonali COVID-19 v období 6 mesiacov pred cestou do Nórska a sú schopné tieto skutočnosti preukázať certifikátom, ktorý je prepojený s EU schémou, môžu pricestovať do Nórska bez obmedzení, bez ohľadu na krajinu, z ktorej prichádzajú. Rovnako sú oslobodení z povinnosti karantény, povinnosti preukázať negatívny test na COVID-19 pri príchode, podrobiť sa testovaniu na hranici, ako aj z povinnosti predcestovnej registrácie,“ upozorňuje rezort diplomacie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices