Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

Europoslanec Bilčík je tvárou europarlamentnej misie v Čiernej Hore

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) bude tvárou misie Európskeho parlamentu v Čiernej Hore, ktorá sa uskutoční zajtra na najvyššej politickej úrovni. Európsky parlament spoločne s čiernohorským parlamentom minulý týždeň spoluorganizovali občianske zhromaždenie, ktorého sa zúčastnilo 53 náhodne vybraných občianok a občanov Čiernej Hory, aby priamo hľadali riešenia pre boj s korupciou na západnom Balkáne. Vladimír Bilčík ako šéf europarlamentnej delegácie pre vzťahy s Čiernou Horou vystúpi vo štvrtok s prejavom v čiernohorskom parlamente, v ktorom zhodnotí výsledky občianskeho zhromaždenia a prípravu Čiernej Hory na členstvo v EÚ.

Delegácie Európskeho parlamentu sa okrem Bilčíka zúčastnia aj europoslanci Thjis Reuten (S&D, NL) a Daniel Freund (Zelení, DE). Okrem diskusie s účastníkmi občianskeho zhromaždenia a zástupcami občianskej spoločnosti sa europoslanci stretnú s prezidentom krajiny Milom Đukanovićom, premiérom Zdravkom Krivokapićom and predsedom parlamentu Aleksom Bečićom.

Europoslanecká delegácia sa vo štvrtok 4. novembra zúčastní zasadnutia čiernohorského parlamentu, na ktorom budú prezentované výsledky trojdňového občianskeho zhromaždenia, ktoré sa venovalo boju s korupciou, pričom sa ho zúčastnilo 53 náhodne vybraných občanov a občianok Čiernej Hory s ohľadom na ich rôznorodosť reprezentovanú v čiernohorskej spoločnosti. Ide o prvú misiu Európskeho parlamentu v krajine po vypuknutí pandémie.

„Spoločnosť na západnom Balkáne aj v Čiernej Hore je veľmi rôznorodá. Je preto kľúčové naučiť sa rešpektovať určité hranice a dialóg viesť v ich rámci. Som hrdý na občianky a občanov Čiernej Hory, že v tak náročnej téme ako je boj proti korupcii túto úlohu zvládli a opätovne tým preukázali, že patria do Európskej únie. Teraz sú na ťahu politici v Čiernej Hore, aby ukázali, ako veľmi im záleží na reformách, ktoré môžu túto krajinu doviesť do Európskej únie“ povedal Bilčík.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Občianske zhromaždenie v Čiernej Hore malo veľmi podobný formát ako občiansky dialóg v rámci Konferencie o budúcnosti Európy – na oboch priamo diskutujú občania a v spoločnom dialógu formulujú riešenia pre konkrétne spoločenské problémy. Tento model priamej občianskej demokratickej participácie bol v Čiernej Hore prvýkrát vyskúšaný mimo členskej krajiny EÚ. Konferencia zvýšila povedomie o Európskej úniii, riešeniach proti korupcii, ale tiež posilnila sebavedomie občianok a občanov a zlepšila ich vzťah s demokratickými inštitúciami v ich krajine, čím ich posilnila. Práve silné demokratické inštitúcie sú podmienkou vstupu do EÚ,“ uzavrel Bilčík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Niekoľko štátov EÚ chce v polovici februára spustiť misiu v Červenom mori

Niekoľko členských štátov Európskej únie chce v polovici februára začať námornú misiu v Červenom mori, …

Consent choices