Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatović. PHOTO: © European Union, 2020

RADA EURÓPY: Komisárka pre ľudské práva odmieta represie v Bielorusku

Odsúdenie dvoch členov bieloruskej organizácie na obranu ľudských práv Viasna označila komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová za ďalšiu ilustráciu represií voči obrancom ľudských práv v Bielorusku od prezidentských volieb v krajine z augusta 2020. Leanid Sudalenka a Taciana Lasica dostali v stredu tresty 3 a 2,5 roka väzenia.

„Tieto rozsudky ešte viac zhoršujú situáciu, ktorá je už teraz alarmujúca vzhľadom na likvidáciu zvyšných registrovaných mimovládnych organizácií, vrátane najstarších a najpoprednejších, ako sú Bieloruský helsinský výbor, Legálna iniciatíva, Bieloruské PEN centrum a Bieloruské združenie novinárov,“ uviedla Mijatovičová vo vyhlásení.

Komisárka dodala, že podľa rôznych nezávislých zdrojov, bieloruské úrady zrušili viac ako 270 mimovládnych organizácií alebo ich v súčasnosti likvidujú. Stovky obrancov ľudských práv, advokátov, aktivistov, blogerov a žurnalistov v Bielorusku naďalej čelia obťažovaniu v rôznych formách. „Hoci Bielorusko nie je členským štátom Rady Európy, má medzinárodné záväzky podporovať ľudské práva a právny štát,“ vyhlásila Mijatovičová.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Represie voči občianskej spoločnosti sa musia okamžite zastaviť. Všetci ľudia, ktorí sú zbavení slobody pre vykonávanie legitímnej práce pre občiansku spoločnosť, musia byť bezpodmienečne prepustení. Opäť potvrdzujem účasť a podporu všetkým odvážnym bieloruským obrancom ľudských práv, novinárom a aktivistom,“ vyhlásila komisárka Rady Európy pre ľudské práva.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices