polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ a USA vytvorili transatlantickú platformu spolupráce v poľnohospodárstve

Európska únia (EÚ) a Spojené štáty americké tento týždeň vytvorili transatlantickú platformu o spolupráci v poľnohospodárstve. Tá má riešiť globálne výzvy udržateľnosti poľnohospodárstva a zmeny klímy. Informovala o tom Európska komisia. „Medzinárodná spolupráca v oblasti konfrontácie so zmenou klímy a podpory udržateľnosti je prvoradá pre zmiernenie tvrdej a ťažkej budúcnosti, ktorá nás ako globálnu spoločnosť čaká. Zmena klímy už vážne ovplyvňuje živobytie našich poľnohospodárov, od extrémnej volatility počasia, po silné sucho, záplavy, požiare a iné katastrofické udalosti, ktoré ohrozujú naše mestá, komunity a vidiek,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Ďalším cieľom spolupráce je výmena poznatkov a informácií o poľnohospodárstve. „Opätovne potvrdzujeme náš vzájomný záväzok k udržateľnej a klimaticky inteligentnej poľnohospodárskej výrobe a uznávame, že sa obaja zaoberáme viacerými účinnými spôsobmi, ako dosiahnuť vzájomne požadované výsledky,“ dodali signatári spolupráce.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

EÚ a USA chcú spolupracovať na navrhovaní systémov a riešení, ktoré sú dobré pre poľnohospodárskych výrobcov, spotrebiteľov, podniky, komunity a planétu. „To zahŕňa spravodlivé a otvorené trhy na miestnej, regionálnej a medzinárodnej úrovni, ktoré posilňujú potravinovú bezpečnosť a udržateľné potravinové systémy,“ dodali signatári.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices