vlak
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Stredoeurópske štáty V4 sa usilujú o železničné partnerstvo s Kórejskou republikou

Lídri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na štvrtkovom samite v Budapešti vyzvali prezidenta Kórejskej republiky Mun Če-ina, aby zvážil investíciu do rýchlej vlakovej linky spájajúcej hlavné mesto Maďarska a poľskú metropolu Varšava.

Hostiteľ samitu, maďarský premiér Viktor Orbán, na spoločnom tlačovom brífingu poznamenal, že potenciálna investícia do železníc je „najväčším spoločným plánom krajín V4“ – Maďarska, Slovenska, Česka a Poľska. Ako ďalej podotkol Orbán, Kórejská republika „vyvinula technológiu v tejto oblasti a cestovný koridor z juhu na sever v Európe nemožno dosiahnuť, ak hlavné mestá nebudú prepojené rýchlikom“. Dodal, že vďaka trati by 800-kilometrovú trasu medzi Budapešťou a Varšavou bolo možné absolvovať namiesto dvanástich hodín za päť.

Juhokórejský prezident sa momentálne nachádza na 9-dňovom európskom turné. V4 nazval „novovznikajúcim výrobným centrom v Európe“ a poznamenal, že skupina je druhým najväčším obchodným partnerom a najväčšou investičnou destináciou pre Kórejskú republiku v Európskej únii. Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že Kórejská republika by sa mala „na V4 dívať ako na najdôležitejšieho partnera v EÚ“, keďže viac ako 30 % celkového juhokórejského exportu do EÚ končí v krajinách V4.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Český premiér Andrej Babiš vyzval Kórejskú republiku, aby predložila ponuku na projekt obnovy jadrovej elektrárne v Dukovanoch. Slovenský predseda vlády Eduard Heger zasa uviedol, že cieľom V4 je rozvíjať ďalšiu spoluprácu s Kórejskou republikou v boji proti pandémii ochorenia COVID-19, vrátane zdieľania testovacích zariadení, vakcín, ventilátorov a iných zdravotníckych pomôcok.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Fico

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť …

Consent choices