V. Bilčík v Čiernohorskom parlamente. PHOTO: V. Bilčík

V. Bilčík viedol misiu Európskeho parlamentu v Podgorici a vystúpil v čiernohorskom parlamente

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) dnes vystúpil v čiernohorskom parlamente a ako predseda delegácie Európskeho parlamentu v Čiernej Hore viedol misiu EP, ktorej súčasťou boli aj stretnutia s prezidentom krajiny Milom Đukanovićom, premiérom Zdravkom Krivokapićom and predsedom parlamentu Aleksom Bečićom. Premiér Krivokapić oznámil akčný plán, ktorý zrýchli prístupový proces Čiernej Hory do EÚ.

Bilčík, ktorý je predsedom delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy s Čiernou Horou, v prejave v čiernohorskom parlamente zhodnotil výsledky občianskeho zhromaždenia a prípravu Čiernej Hory na členstvo v EÚ. Podľa Bilčíka sa Čierna Hora pohne na európskej ceste, iba ak polarizovaná politická scéna v krajine začne seriózny dialóg o strategických reformách v oblasti právneho štátu a spravodlivosti.

Bilčík sa zároveň stretol s premiérom Krivokapićom, ktorý po stretnutí uviedol, že čiernohorská vláda s prihliadnutím na najnovšiu správu Európskej komisie pripravila akčný plán reforiem, aby bola ďalšia správa Európskej komisie o rozšírení priaznivejšia pre Čiernu Horu.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Európsky parlament spoločne s čiernohorským parlamentom minulý týždeň spoluorganizovali občianske zhromaždenie, ktorého sa zúčastnilo 53 náhodne vybraných občianok a občanov Čiernej Hory, aby v spoločnom dialógu priamo hľadali riešenia pre boj s korupciou na západnom Balkáne. Delegácie Európskeho parlamentu sa okrem Bilčíka zúčastnili aj europoslanci Thjis Reuten (S&D, NL) a Daniel Freund (Zelení, DE).

O mam

Odporúčame pozrieť

Niekoľko štátov EÚ chce v polovici februára spustiť misiu v Červenom mori

Niekoľko členských štátov Európskej únie chce v polovici februára začať námornú misiu v Červenom mori, …

Consent choices