hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia/red.

Robert Hajšel o nových pravidlách povinného zmluvného poistenia v EÚ: Nemôže sa stávať, aby klient nebol odškodnený

Aj vy ste si už kúpili elektrokolobežku? Mali by ste zbystriť pozornosť, pretože možno sa nová legislatíva týka aj vás. Rýchle elektrokolobežky budú totiž musieť mať v Európskej únii zaplatené povinné zmluvné poistenie. Väčšiny súkromných elektrokolobežiek sa nové pravidlá nebudú týkať, keďže nevyvinú rýchlosť vyššiu ako 25 km/h. Podľa rozhodnutia členských krajín sa budú nové pravidlá týkať aj elektrobicyklov. Bude záležať od konkrétnej krajiny, či využije možnosť zavedenia povinného zmluvného poistenia.

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU.

Súvisí to s veľkou reformou povinného poistenia, ktoré prešlo v Európskom parlamente. Poistenie áut v celej Európskej únii bude vďaka nej oveľa jednoduchšie. Pokiaľ si zaplatíte za poistku v jednej členskej krajine, automaticky vám bude platiť aj v druhej.

Ak si kúpite auto v zahraničí, napríklad v Nemecku, nebudete ho musieť opäť prepoisťovať na Slovensku. Vyrieši to jedna poistka z tej krajiny, kam si auto doveziete. Poistenie ale nebude potrebné pre motorové vozidlá vážiace menej ako 25 kilogramov a zároveň nedokážu ísť rýchlejšie ako 25 kilometrov za hodinu. Zriadiť sa majú aj špeciálne fondy pre odškodnenie klientov, ak dôjde k nehode v inej členskej krajine.

Viac..  Euro 7: Parlament prijme opatrenia na zníženie emisií z cestnej dopravy

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices