osn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

OSN: Bezpečnostná rada predĺžila mandát mierových síl Európskej únie v Bosne

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v stredu jednomyseľne predĺžila mandát mierových síl Európskej únie v Bosne a Hercegovine (BaH). Bezpečnostná rada hlasovala po tom, ako Rusko nedovolilo, aby na jej pôde predniesol svoju správu vysoký predstaviteľ OSN pre BaH Christian Schmidt, v ktorej upozorňuje, že separatistické akcie bosnianskych Srbov znamenajú pre krajinu „existenciálnu hrozbu“.

Vojna medzi etnickými Bosniakmi, Srbmi a Chorvátmi z rokov 1992 – 1995 sa skončila Daytonskou mierovou dohodou, ktorou vznikli dva regióny, Republika srbská a Bosniacko-chorvátska federácia. Po vojne bolo v krajine nasadených viac ako 60-tisíc vojakov mierových síl. V roku 2004 prevzala mandát zachovávania mieru Európska únia. Francúzskom navrhnutá rezolúcia, ktorú v stredu BR OSN schválila, predĺžila mandát 600 príslušníkov mierových síl o ďalších 12 mesiacov.

Správa Christiana Schmidta, ktorú generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres poslal 15 členom BR OSN, konštatuje, že perspektíva konfliktu v Bosne „je veľmi reálna“, ak líder bosnianskych Srbov Milorad Dodik zrealizuje hrozbu, že srbských vojakov stiahne z bosnianskej armády a vytvorí samostatné srbské sily. Nemecký diplomat Schmidt označil Dodikove hrozby za „rovné odtrhnutiu sa“. Dodal, že tieto hrozby „neohrozujú len mier a stabilitu krajiny a regiónu“, ale, ak na ne medzinárodné spoločenstvo nebude reagovať, mohli by viesť k zrušeniu Daytonskej dohody z roku 1995, ktorou sa skončila vojna.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

I. Štefanec: Štatút pre Bosnu prospieva proeurópskej stabilizácii Balkánu

Európska komisia predstavila svoje priority pre rozširovanie Európskej únie. Zároveň odporučila Bosne a Hercegovine udeliť …

Consent choices