lieky, zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska lieková agentúra začala posudzovať antivirotikum molnupiravir

Európska lieková agentúra (EMA) začala v pondelok schvaľovací proces antivirotika proti koronavírusu od spoločnosti Merck Sharp & Dohme (MSD). Výsledok môže slúžiť ako podklad pre rozhodnutia členských štátov Európskej únie (EÚ), ktoré chcú liečivo používať ešte pred jeho schválením. Agentúra so sídlom v Amsterdame uviedla, že odporúčania pre celú EÚ chce poskytnúť v „čo najkratšom čase, aby pomohla vnútroštátnym orgánom rozhodnúť o možnom skoršom používaní lieku, napríklad v podmienkach núdzového použitia“.

Antivirotikum od firmy MSD minulý týždeň podmienečne schválila Veľká Británia ako prvá krajina na svete. Tabletka pod označením molnupiravir je prvým prípravkom, ktorý úspešne lieči ochorenie COVID-19. Liek je určený pre dospelých pozitívne testovaných ľudí s aspoň jedným rizikovým faktorom pre vznik závažného ochorenia, akým je napríklad obezita alebo choroba srdca. Tabletku majú používať ľudia s miernym až stredne ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 v domácom prostredí dvakrát denne počas piatich dní.

Koncom októbra firma MSD požiadala o schválenie tabletky Európsku liekovú agentúru (EMA), ktorá začala zrýchlený registračný proces. Zo žiadosťou o registráciu lieku sa farmaceutická firma minulý mesiac obrátila aj na americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA). Podľa spoločnosti tabletka o polovicu znížila počet hospitalizácií a úmrtí u ľudí, ktorí boli infikovaní koronavírusom.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices