potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Maloobchod únie v septembri medzimesačne klesol, ale na Slovensku stúpol

Maloobchodné tržby v eurozóne podľa sezónne upravených údajov v septembri medzimesačne oslabili o 0,3 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zmenšili o 0,2 percenta. Medziročne maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov v septembri vzrástol o 2,5 percenta a v rámci celej EÚ sa zvýšil o 3,2 percenta. Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenské maloobchodné tržby medzimesačne stúpli o 2,9 percenta, čo bol v rámci krajín Európskej únie druhý najsilnejší rast. Viac posilnili iba v Estónsku, a to o 7,1 percenta. Na treťom najlepšom mieste bolo Luxembursko s rastom o 2,3 percenta. Najhorší pokles, v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, bol v Nemecku (-2,5 %), Fínsku (-1,9 %) a Holandsku (-1,2 %).

Medziročne maloobchodné tržby v septembri najviac posilnili v Slovinsku (17,1 %), Estónsku (16,8 %) a na Malte (15 %). Na Slovensku maloobchod medziročne vzrástol o 5,3 percenta. Najvýraznejšie maloobchod medziročne klesol v Nemecku (-1,1 %), Rakúsku (-0,3 %) a v Španielsku (-0,1 %).

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

obchod

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári 2024 v medzimesačnom …

Consent choices