jednotny digitalny trh
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európske pravidlá o digitálnych službách by mohli zmeniť svetové štandardy, mieni whistleblowerka z Facebooku

Chystané pravidlá Európskej únie (EÚ) pre digitálne služby môžu stanoviť globálne štandardy v oblasti transparentnosti, dohľadu a presadzovania zákona. Členom Európskeho parlamentu (EP), ktorý o tom informoval na svojej webstránke, to povedala Frances Haugen, whistleblowerka zo spoločnosti Facebook, dnes známej ako Meta. Akt o digitálnych službách (DSA) má podľa nej potenciál stať sa „globálnym zlatým štandardom“ a inšpirovať ostatné krajiny, aby „presadzovali nové pravidlá, ktoré by ochránili naše demokracie“. Pravidlá však musia klásť dôraz na transparentnosť, dohľad a ich presadzovanie, inak „prídeme o príležitosť, ktorá sa objaví raz za generáciu, na zosúladenie budúcnosti technológie a demokracie“.

Haugen odhalila praktiky Facebooku a ich vplyv na používateľov a ich základné práva. Europoslanci vyjadrili obavy nad mnohými problémami vrátane využívania duševného zdravia detí a tínedžerov a na mikrozacielenie používateľa, a to aj na politické účely. Zákonodarcovia sa pýtali na to, ako zvýšiť zodpovednosť platforiem, zabezpečiť, aby ustanovenia o hodnotení a zmierňovaní rizík v navrhovanom zákone boli dostatočne silné, aby sa predišlo zneužívaniu, polarizácii, ako riešiť riziká pre demokraciu i na jej názor na reguláciu nelegálneho a škodlivého obsahu či cielenej reklamy. Podľa Haugen je dôležité zabezpečiť, aby spoločnosti ako Facebook zverejnili údaje a spôsob ich zhromažďovania, aby ľudia mohli robiť transparentné rozhodnutia a zakázali „temné vzory“ na internete. Za rozhodnutia, ktoré urobia, by mali vo firmách osobne zodpovedať jednotlivci a nie výbory, dodala.

Facebook je podľa Haugen podstatne menej transparentný ako iné platformy a mohol by urobiť oveľa viac pre zvýšenie bezpečnosti algoritmov. Mohol by stanoviť limity na to, koľkokrát možno obsah opätovne zdieľať, zvýšiť počet služieb na podporu viacerých jazykov, transparentne hodnotiť riziká, prispôsobiť platformy ľuďom a hľadať spôsoby, ako by sa mohli používatelia usmerňovať sami a nerobila by to za nich umelá inteligencia. Američanka tiež pochválila zákonodarcov za obsahovo neutrálny prístup v zákone, ale varovala pred možnými medzerami a výnimkami pre mediálne organizácie a obchodné tajomstvá.

Viac..  ECB hľadá nových členov svojej dozornej rady

Haugen tiež upozornila, že je kľúčové, aby vlády chránili technologických whistleblowerov, keďže ich výpovede sú kľúčové pre ochranu ľudí pred škodami spôsobenými digitálnymi službami. Jej odhalenie interných dokumentov Facebooku, kde pracovala v tíme zameranom na dezinformácie, pre denník Wall Street Journal ukázalo napríklad, že používanie služby Instagram vážne poškodzuje duševné zdravie tínedžerov, najmä čo sa týka porúch prijímania potravy a vnímania ich tela. Práca spoločnosti v oblasti nenávistných prejavov a slobody prejavu sa podľa dokumentov tiež často rozchádza s interným výskumom a firma úmyselne nerobí svoje platformy bezpečnejšie, pretože by to zasiahlo jej zisky.

O návrhu zmieneného aktu o digitálnych službách, ktorý predložila v decembri 2020 Európska komisia, v súčasnosti diskutuje Výbor EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, ktorý rozhoduje o tom, či ho upraviť a zlepšiť. Pri svojej práci bude brať na vedomie aj pondelkovú výpoveď Haugen.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

V. Bilčík: Je neakceptovateľné, aby Meta držala svojich používateľov ako rukojemníkov

Americká digitálna spoločnosť Meta začala v týchto dňoch vyzývať používateľov a používateľky jej sociálnych sietí …

Consent choices