tatry

M. Wiezik k presunu hlasovania o národných parkoch: Som sklamaný, že koalícia opäť nebola schopná nájsť dostatočnú podporu

O reforme národných parkov budú poslanci Národnej rady SR (NR SR) hlasovať na najbližšej riadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína 23. novembra. Poslanci dnes totiž schválili procedurálny návrh predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michala Šipoša. Za sa vyslovilo 75 zo 149 prítomných zákonodarcov.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny ráta s tým, že správa pozemkov vo vlastníctve štátu v národných parkoch sa prevedie na Štátnu ochranu prírodu. Parlament rokoval o reforme národných parkov s prestávkami takmer celý minulý týždeň. Pôvodne mal o nej hlasovať dnes o 11:00, následne to členovia zákonodarného orgánu posunuli na 17:00.

K presunutiu hlasovania o reforme národných parkov sa vyjadril aj europoslanec Michal Wiezik:Ako poslední v strednej Európe naše národné parky riadime v duchu pôdohospodárskych postupov, ročne z našich národných parkov odíde 30 000 kamiónov s drevom. Som sklamaný, že koalícia opäť nebola schopná nájsť dostatočnú podporu pre tak dôležitú reformu, akou je presun kompetencií v národných parkoch pod rezort životného prostredia. Debata, ktorá mala byť primárne o ochrane prírody sa zvrtla na vytĺkanie politického kapitálu viacerých aktérov krajnej pravice, pričom zaniká priležitosť, ktorú prináša fungujúca ochrana prírody pre rozvoj regiónov„.

Viac svetla do situácie ohľadom posunu hlasovania o reforma národných parkov vnáša aj vyjadrenie Jaromíra Šíbla, poslanca NR SR:

Poslanci predkladajúci návrh zákona o reforme národných parkov konštatujú, že opozícia sa prostredníctvom zablokovania zákona snaží zmariť plnenie Programového vyhlásenia vlády a realizáciu Plánu obnovy a odolnosti a z neho vyplývajúcich investícií do regiónov Slovenska. Ďalším problémom je, že pri príprave tohto návrhu zákona sa radikálne zmenilo stanovisko jedného z koaličných partnerov, a to hnutia Sme rodina. Tieto okolnosti spôsobili, že ak by poslanci v dnešný deň pripustili hlasovanie o reforme národných parkov, jeho výsledok by bol viac menej vecou náhody, resp. by mohlo prísť k patovej situácii.

Poslanci sa preto rozhodli požiadať vedenie Národnej rady Slovenskej republiky, aby konečné hlasovanie o tomto návrhu zákona prebehlo na novembrovej schôdzi, ktorá sa začne 24. 11. Predkladatelia využijú takto získaný čas na pokračovanie získavania podpory pre svoj návrh. Predkladatelia zákona o reforme národných parkov ďakujú za bezprecedentnú podporu verejnosti. Ďakujú všetkým účastníkom petičných akcií a zhromaždenia na podporu reformy národných parkov. Naše spoločné úsilie nás spája so všetkými skutočnými ochrancami prírody, ktorých boj za lepšiu ochranu životného prostredia trvá už desiatky rokov.  Spoločným úsilím určite dosiahneme svoje ciele. Vytrvajme!“

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

O mam

Odporúčame pozrieť

Zapojte sa do hlasovania o ocenenie Natura 2000, súťaží aj Slovensko

Európska komisia  oznámila 27 finalistov prestížnej ceny Natura 2000. Do súťaže 2024 prišlo 96 prihlášok …

Consent choices