Ilustračné PHOTO: © European Union.

EK schválila zmluvu s firmou Valneva na zabezpečenie novej potenciálnej vakcíny

Európska komisia schválila ôsmu zmluvu s európskou farmaceutickou spoločnosťou s cieľom nakúpiť jej potenciálnu vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Zmluva so spoločnosťou Valneva poskytuje všetkým členským štátom EÚ možnosť v roku 2022 nakúpiť takmer 27 miliónov dávok. Zahŕňa takisto možnosť prispôsobiť vakcínu novým kmeňovým variantom a umožňuje členským štátom v roku 2023 objednať až 33 miliónov ďalších vakcín.

Zmluva so spoločnosťou Valneva rozširuje už zabezpečené široké portfólio vakcín, ktoré sa majú vyrábať v Európe, vrátane už podpísaných zmlúv so spoločnosťami AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-Pfizer, CureVacModerna, a Novavax. Toto diverzifikované portfólio vakcín zabezpečí, že Európa bude dobre pripravená na očkovanie, keď sa preukáže, že vakcíny sú bezpečné a účinné. Členské štáty sa budú môcť rozhodnúť darovať vakcínu krajinám s nižším a stredným príjmom alebo ju presmerovať do iných európskych krajín. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla: „Zmluva umožňuje prispôsobiť vakcínu novým variantom. Naše široké portfólio nám pomôže bojovať proti ochoreniu COVID-19 a jeho variantom v Európe i mimo nej. Pandémia ešte neskončila. Každý, kto môže, by sa mal dať zaočkovať.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová doplnila: „Naša stratégia EÚ v oblasti vakcín prináša výsledky aj v čase, keď počet prípadov ochorenia na COVID-19 v celej EÚ, žiaľ, opäť rastie. Vakcína od spoločnosti Valneva doplní do nášho portfólia ďalšiu možnosť, a to hneď, ako ju Európska agentúra pre lieky uzná za bezpečnú a účinnú. Naďalej podporujeme členské štáty v úsilí o dosiahnutie vysokej miery zaočkovanosti, a náš odkaz zostáva nezmenený: dôverujte vede a očkujte sa, očkujte sa, očkujte sa.“

Valneva je európska biotechnologická spoločnosť, ktorá vyvíja vakcínu na báze inaktivovaného vírusu chemickou inaktiváciou živého vírusu. Je to tradičná technológia vývoja vakcín, ktorá sa používa 60 – 70 rokov, so zavedenými metódami a vysokou úrovňou bezpečnosti. Táto technológia sa používa pri výrobe väčšiny vakcín proti chrípke a mnohých detských vakcín. V súčasnosti je v Európe v rámci klinického skúšania jediným kandidátom na inaktivovanú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Komisia s podporou členských štátov EÚ sa rozhodla podporiť túto vakcínu na základe dôkladného vedeckého posúdenia, použitej technológie, skúseností spoločnosti s vývojom vakcín a jej výrobnej kapacity schopnej zaistiť dodávky pre všetky členské štáty EÚ.

Súvislosti

Európska komisia predstavila 17. júna 2020 európsku stratégiu na urýchlenie vývoja, výroby a nasadenia účinných a bezpečných vakcín proti ochoreniu COVID-19. Komisia financuje časť počiatočných nákladov výrobcov vakcín formou predbežných kúpnych zmlúv, za čo získava právo na nákup stanoveného počtu dávok vakcíny v konkrétnom časovom rámci. Vzhľadom na súčasné a nové varianty SARS-CoV-2 unikajúce imunitnej reakcii Komisia a členské štáty rokujú o nových dohodách so spoločnosťami z existujúceho portfólia vakcín EÚ, ktoré by umožnili nákup dostatočného množstva rýchlo prispôsobených vakcín na posilnenie a predĺženie imunity. Členské štáty môžu na nákup nových vakcín použiť balík REACT-EU, jeden z najväčších programov v rámci nového nástroja obnovy NextGenerationEU, ktorý predlžuje a rozširuje opatrenia reakcie na krízu a opatrenia na nápravu dôsledkov krízy.

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices