Štátny tajomník MZVaEZ SR Martin Klus na otvorení ELA. PHOTO: FB M.Klus

M. Klus: Otvorenie Európskeho orgánu práce v Bratislave je míľnikom členstva Slovenska v EÚ

„Je viac než symbolické, že práve u nás na Slovensku, v srdci Európy, navyše v čase tretej vlny pandémie ochorenia COVID-19, bude po novom sídliť európska inštitúcia, v ktorej ‚DNA‘ je voľný pohyb za prácou medzi krajinami Európskej únie (EÚ). Otvorenie Európskeho orgánu práce na Slovensku vnímam ako dôležitý krok pre EÚ, ktorá sa takto približuje k našim občanom cez niečo veľmi konkrétne a hmatateľné. Oblasť pracovnej mobility je pre nás jednou z priorít vnútorného trhu Únie a Bratislava sa odteraz zároveň stáva pevným bodom v sieti európskych inštitúcií, čo ešte viac posilní jej vnímanie v očiach našich zahraničných partnerov.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v utorok, 9. novembra 2021 v Bratislave, pri príležitosti otvorenia Európskeho orgánu práce (ELA – European Labour Authority), ktorého súčasťou boli slávnostná ceremónia aj konferencia venovaná téme pracovnej mobility.

Otvorenie Európskeho orgánu práce v Bratislave, ako vôbec prvej európskej inštitúcie na Slovensku, je podľa Martina Klusa míľnikom nášho doterajšieho členstva v Únii, ktorý prispeje nielen k ďalšiemu zviditeľneniu našej krajiny, ale súčasne zvýši povedomie o EÚ medzi občanmi na Slovensku. Vďaka sídlu ELA zároveň nájde v slovenskej metropole nový „domov“ okolo 150 kvalifikovaných pracovníkov aj s rodinami, ktorí môžu výrazne prispieť k využívaniu, rozšíreniu aj skvalitneniu služieb v Bratislave.

„Voľný pohyb pracovnej sily považujeme na Slovensku dlhodobo za jeden z pilierov vnútorného trhu EÚ. Aj preto sme sa usilovali o získanie sídla úradu ELA, pričom naši susedia už sídlo iných európskych agentúr dávno majú,“ pripomenul štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Súčasne dodal, že zo spravodlivej a dobre fungujúcej pracovnej mobility, na ktorú bude dozerať práve ELA v Bratislave, budú v konečnom dôsledku vždy profitovať občania aj firmy. Vo svojom oficiálnom príhovore štátny tajomník rezortu diplomacie SR spomenul aj dopad pandémie ochorenia COVID-19.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

„Koronakríza síce na jednej strane priniesla mnohé obmedzenia pohybu na vnútornom trhu a odhalila krehkosť pracovnej mobility, no taktiež nám ukázala, aká nevyhnutná je existencia možnosti vykonávať prácu v inom členskom štáte. V prípade zdravotníckeho personálu môžeme dokonca hovoriť o životnej dôležitosti,“ zdôraznil Martin Klus. Medzi priority Európskeho orgánu práce (ELA) bude okrem iného patriť posilnenie spolupráce členských štátov v oblasti pracovnej mobility na vnútornom trhu EÚ, riešenie cezhraničných sporov medzi štátmi prostredníctvom mediácie či podpora členských štátov EÚ pri poskytovaní informácií pracovníkom a zamestnávateľom o podmienkach práce v EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Neviem, či ste si vôbec vedomí, že na Slovensku máme už tri roky európsku pracovnú agentúru

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices