chorvatsko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Chorvátsko je blízky partner a spojenec, Slovensko podporuje jeho ambície stať sa členom Eurozóny, Schengenu a OECD

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková 10. novembra 2021 prijala chorvátskeho veľvyslanca na Slovensku Aleksandra Heinu. Cieľom stretnutia bolo aktuálne zhodnotenie bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Chorvátskom, spolupráca na pôde EÚ a medzinárodných organizácii, vstup Chorvátska do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a post-pandemický vývoj. Partneri tiež diskutovali o ambíciách Chorvátska stať sa v dohľadnej dobe členom Eurozóny a Schengenského systému.

Intenzívny dialóg medzi oboma krajinami je umocnený nielen tým, že Chorvátsko patrí medzi obľúbené destinácie slovenských turistov, ale predovšetkým obojstranným záujmom o vytváranie priaznivých podmienok pre väčší prienik podnikateľských subjektov. „Stále je čo zlepšovať na pôde ekonomickej spolupráce v rámci spoločného trhu, kde našou pridanou hodnotu je geografická blízkosť a menšia jazyková bariéra,“ uviedla štátna tajomníčka.

Prioritnou témou rokovania bola žiadosť Chorvátska o podporu Slovenska v prístupovom procese do OECD. Štátna tajomníčka Ingrid Brocková zdôraznila, že Chorvátsko urobilo na ceste do tejto exkluzívnej organizácie výrazný pokrok a zaslúži si uznanie za doteraz dosiahnuté výsledky. Vyjadrila očakávanie, že OECD dosiahne v otázke ďalšieho rozširovania rýchlu dohodu, ktorá umožní Chorvátsku začať proces prístupu. „Slovensko je pripravené v tomto úsilí podporiť Chorvátsko a odovzdať krajine svoje autentické skúsenosti z prístupového procesu do OECD,“ konštatovala štátna tajomníčka.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Pokiaľ ide o perspektívne členstvo Chorvátska v Eurozóne a v Schengenskom systéme, Slovenská republika všestranne podporuje toto chorvátske úsilie, ktoré bude mať pozitívny dopad na spoločnú menu Euro a výrazne uľahčí i cestovanie do Chorvátska. „Veríme, že aj s našou podporou sa Chorvátsko stane súčasťou užšej integrácie v rámci EÚ čím skôr,“ dodala štátna tajomníčka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices