migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia navrhla Maďarsku pokuty za nerešpektovanie rozhodnutia ECJ o zaobchádzaní s migrantmi

Maďarsku hrozia pokuty zo strany Európskej únie (EÚ) za to, že nerešpektovalo rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie (ECJ) týkajúce sa zaobchádzania s utečencami a vybavovania žiadostí o azyl.

Európska komisia (EK) v piatok informovala, že prípad Maďarska predloží ECJ, pretože krajina neprispôsobila svoju azylovú politiku súdnemu nariadeniu. Zároveň tiež odporúčala pokutovanie krajiny, kým sa Budapešť rozhodnutiu nepodvolí. Komisia v stanovisku konštatuje, že „Maďarsko do dnešného dňa nepodniklo kroky vo viacerých oblastiach rozsudku“. Konkrétne pritom podľa EK ide o „opatrenia potrebné na zabezpečenie efektívneho prístupu k azylovým procedúram“ a Maďarsko tiež podľa nej „neobjasnilo podmienky týkajúce sa práva zostať na území v prípade odvolania v rámci azylového procesu“.

Rozhodnutie komisie nasleduje po tom, ako ECJ vlani v decembri „rozhodol, že Maďarsko nedodržalo právo únie, keď ľuďom prichádzajúcim do krajiny bez povolenia zamietlo právo na azyl a nezákonne ich zadržiavalo v „tranzitných zónach“ na hranici so Srbskom“. Maďarský pravicový populistický premiér Viktor Orbán je vytrvalým odporcom imigrácie a svoju krajinu označuje za hradbu proti migrantom z Blízkeho východu a Afriky a ochrancu kresťanstva v Európe. Orbán je tiež hlasným kritikom únie a Maďarsko čelí pokutám zo strany bloku aj v ďalších oblastiach, ktoré EÚ vníma ako porušenia svojich základných hodnôt a právneho poriadku.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

O mam

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices