lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska lieková agentúra začala posudzovať liek Xevudy na covid- 19

Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok oznámila, že posudzuje nový liek proti ochoreniu COVID-19 pre pacientov, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, ale sú vo vyššej miere ohrození vznikom vážnych symptómov. Liek Xevudy, ktorý vyvinula americká spoločnosť Vir Biotechnology Inc. v spolupráci s britskou farmaceutickou firmou GlaxoSmithKline, je založený na liečbe monoklonálnymi protilátkami.

EMA uviedla, že začala posudzovanie žiadosti na schválenie predaja lieku a svoj názor by mohla zverejniť do dvoch mesiacov, ak dáta predložené so žiadosťou budú dostatočne presvedčivé. Výbor EMA pre lieky na humánne použite (CHMP) už niektoré údaje o lieku Xevudy posudzoval v rámci takzvaného rolling review.

Oznámenie o hodnotení lieku Xevudy prišlo týždeň po tom, ako EMA odporučila schválenie iných dvoch liekov na báze monoklonálnych protilátok. Ide o kombináciu liečiv casirivimab a imdevimab a o liek regdanvimab. Agentúra uviedla, že preukázali významnú redukciu rizika hospitalizácie a úmrtia v prípade pacientov, ktorým hrozí vážny priebeh ochorenia COVID-19.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices