strom, klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Hojsík a Šimečka: Návrh klimatického šeku, ktorý pomôže všetkým na Slovensku

Hnutie Progresívne Slovensko na štvrtkovej tlačovej konferencii predstavilo svoj návrh na zavedenie tzv. klimatického šeku, opatrenia na boj proti energetickej chudobe a uľahčenie ekonomickej situácie ľudí ovplyvnených nárastom cien energií. Podpredseda PS a europoslanec Martin Hojsík hovorí, že priemerná rodina na Slovensku by si medzi rokmi 2022 a 2030 mohli polepšiť v priemere o 508 eur ročne.

Progresívne Slovensko pociťuje povinnosť ponúkať riešenia, ktoré pomôžu ľuďom. Tak, ako sme to robili a robíme pri podpore očkovania a ochrane životov a zdravia ľudí, ochrane žien a ženských práv, či úsilí zrušiť drakonické tresty za marihuanu, tak to teraz robíme pri boji s klimatickou krízou a energetickou chudobou, ktorá ohrozuje stále viac a viac ľudí,“ uviedla predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová. 

Priemerné mesačné veľkoobchodné ceny elektriny na Slovensku sa od septembra 2020 do septembra 2021 strojnásobili náklady na výrobu elektriny z fosílneho plynu vrátane súvisiacich nákladov na uhlíkové kvóty sa za rok zvýšili päťnásobne. „To všetko sa premietne na zvýšení cien pre ľudí, politici a političky na túto situáciu musia reagovať. My prichádzame s návrhom, ktorý ľuďom skutočne pomôže a uľahčí život,“ zareagovala Bihariová. 

Prechod na bezuhlíkovú ekonomiku musí byť spravodlivý. Boj proti klimatickej kríze nesmú zaplatiť tí, ktorí ju nespôsobili, platiť musia znečisťovatelia. Bežným ľuďom musíme v prechodnom období pomôcť, aj finančne. Riešením, ktoré navrhujeme, je klimatický šek. Ide o jednoduchú a efektívnu formu finančnej podpory pre ľudí na kompenzáciu vyšších cien energií, s osobitným významom pre ľudí a domácnosti s nízkymi a stredne vysokými príjmami,“ povedal europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík.  

Napriek tomu, že ide o pomerne nový koncept pomoci, už teraz mnohí klimatickí vedci a ekonómovia tvrdia, že je to najspravodlivejší a najefektívnejší spôsob, ako dosiahnuť klimatickú neutralitu. Túto ideu podporuje 28 nositeľov Nobelovej ceny za ekonómiu a 3500 ďalších ekonómov. Dôležitá je hlavne jednoduchosť nášho návrhu. V pravidelných časových intervaloch (napr. mesačne, alebo ročne) štát pošle rovnakú sumu každému obyvateľovi a každej obyvateľke Slovenska bez ohľadu na vek. Mediánová suma za obdobie rokov 2021 až 2030 je 127 eur za rok na hlavu. To v prepočte znamená v priemere 508 eur pre bežnú štvorčlennú rodinu za rok,“ doplnil Hojsík. 

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Financie na pokrytie klimatického šeku, podľa návrhu Progresívneho Slovenska, prídu z výnosov z Európskeho systému obchodovania s emisiami (EU ETS), ktoré sú na Slovensku od roku 2015 príjmom Environmentálneho fondu SR. „V rokoch 2021 až 2030 sa celkový príjem z predaja emisných povoleniek pre Slovensko odhaduje na 12,4 miliárd eur. Keďže sa životné náklady ľudí v dôsledku tohto spoplatnenia uhlíka do istej miery zvýšia, je dôležité, aby za to dostali niečo naspäť. Štúdia o uhlíkovej dividende na Slovensku, ktorú pre mňa vypracoval think-tank Asociace pro mezinárodní otázky, navrhuje rozdeliť minimálne 40 % výnosov z aukcií medzi všetkých obyvateľov a obyvateľky SR, keďže všetky domácnosti s bydliskom na Slovensku budú ovplyvnené zvýšením cien. Klimatický šek dá ľuďom reálne peniaze, ktoré budú môcť využiť bez obmedzení,“ vysvetlil europoslanec Hojsík. 

Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka upozornil, že nakoľko pôjde o peniaze z výnosov z Európskeho systému obchodovania s emisiami a nie priamo zo štátneto rozpočtu, tento návrh nezvýši nezvýši deficit a bude rozpočtovo vyrovnaný. „Nárast cien energií a prechod na klimaticky neutrálnu ekonomiku bude znamenať, že všetky členské štáty EÚ budú musieť nájsť nejaké riešenie tohto problému, a to už v najbližších rokoch. Ak sa náš návrh uchytí, Slovensko sa môže stať priekopníkom a vzorom pre ostatné členské krajiny,“ uzavrel Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Kandidátku PS v európskych voľbách posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová

Progresívne Slovensko vo voľbách do Európskeho parlamentu posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová aj Ľubica Karvašová, kandidovať nebude …

Consent choices