automobily, eCall
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Predaj áut v EÚ dosiahol uplynulý mesiac rekordné minimum, dôvodom je nedostatok mikročipov

Predaj áut v Európe dosiahol v októbri rekordné minimum v dôsledku nedostatku mikročipov. Referuje o tom web euronews.com s odvolaním sa na informácie Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA), podľa ktorého registrácie nových osobných áut v Európskej únii uplynulý mesiac klesli o 30 %.

„Dovedna 665 001 predaných kusov v celom regióne za mesiac október predstavuje najslabší výsledok z hľadiska množstva od začiatku zaznamenávania,“ uvádza sa vo vyhlásení ACEA. Najväčšie európske trhy s automobilmi zaznamenali dvojciferné percentuálne straty. V Taliansku poklesol predaj áut o 35,7 %, v Nemecku o 34,9 %, vo Francúzsku o 30,7 % a v Španielsku o 20,5 %. Na väčšine týchto trhov, s výnimkou Nemecka, zostal dopyt stabilný.

Október je štvrtý mesiac po sebe, v ktorom štatistika predaja áut zamierila nadol. Nedávny nedostatok mikročipov vážne narušil dodávateľský reťazec automobilového priemyslu, čo ho prinútilo obmedziť výrobu. Tieto polovodiče sa používajú v asistenčných systémoch vozidla a počítačovom riadení motora. Nedostatok čipov sa začal minulý rok po zatvorení tovární v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19. Po opätovnom spustení výrobných liniek bol zvýšený dopyt po technologických zariadeniach, čo vytvorilo tlak na dodávky polovodičov.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

auto

Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) vo februári 2024 vzrástol, pričom všetky hlavné trhy …

Consent choices