Ekologické novinky zo sveta motorizmu

Spectre, vítaný elektrický Prízrak ikonickej značky

Otepľovanie planéty je horúci problém a nie príliš optimistickými závermi skončil aj celosvetový summit na záchranu klímy v Glasgowe. Filozofia automobilového priemyslu však naďalej pokračuje smerom k trvalému znižovaniu uhlíkovej stopy. Trendy začínajú určovať elektromobily a aktuálne sa presadzujú aj v konzervatívnom svete veľmi tradičných modelov. Na ekologickú štartovú čiaru smeruje aj ikonická značka.

Aj Charles Royce sníval o elektromobile

Tradičná britská automobilka deklaruje, že do dvoch rokov uvedie na trh plne elektrické luxusné auto Spectre, teda Prízrak. Výrobca však chystá aj ďalšie prevratné zmeny. Od roku 2030 bude značka, známa silnými dvanásťvalcovými spaľovacími motormi, dodávať na trh iba elektromobily. Nemožno si nevšimnúť paralelu s obdobím, keď bol automobilový priemysel doslova v plienkach. Už v roku 1904 mal totiž spoluzakladateľ firmy Charles Royce smelé vízie, keď tvrdil, že elektrický pohon je pre autá ideálny. Predbehol svojich súčasníkov, aj keď v tom čase ešte neexistovali možnosti, ako elektrickú energiu uskladniť. Mimoriadne zaujímavou správou je, že po 117 rokoch od založenia firmy automobilka začína testovať čisto elektrický Rolls Royce.

Photo: Rolls Royce

Nissan na ceste k uhlíkovej neutralite

Japonská značka predstavila výrobný závod Nissan Intelligent Factory, ktorý pomocou inovatívnych technológií pomôže spoločnosti dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu. Táto iniciatíva výrazne podporuje výrobu vozidiel novej generácie. V Japonsku sa silne prejavujú snahy mnohých odvetví transformovať konvenčnú výrobu náročnú na ľudskú prácu, vyrovnať sa so starnúcou populáciou a vážnym nedostatkom pracovnej sily. Krajina sa chce popasovať aj s riešeniami potrebnými na zvládnutie nepredvídateľných situácií, akými sú klimatické zmeny či pandémie. Na dosiahnutie uhlíkovej neutrality sa vo výrobných závodoch bude využívať energia získaná výhradne z obnoviteľných zdrojov.

Ohoto: Nissan

Vodíková Toyota Corolla po úspešnom teste

Aj ďalšia zaujímavá správa pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka a týka využívania energie získanej z vodíka. Do prevádzky spustili výskumné a výrobné zariadenie Fukushima Hydrogen Energy Research Field. To umožnilo uviesť do života vodíkovú Toyotu Corolla a otestovať ju v sérii diaľkových pretekov Super Taikyu Series 2021 na okruhu Suzuka. V súvislosti s uvedením vodíkovej Toyoty absolvovali aj dva druhy prepravy vodíka na plniace stanice. Obidve alternatívy boli bez emisií – dodávky poháňali palivové články a nákladné autá biopalivo. Továreň vo Fukušime je prvým japonským výrobcom vodíka, ktorý pri tomto procese využíva geotermálnu energiu.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur
Photo: Toyota

Policajti jazdia na elektroskútroch BMW

Spoločnosť BMW Motorrad predstavila koncom októbra na výstave Milipol v Paríži dva nové modely elektrických skútrov BMW CE 04 a BMW F 900 XR špeciálne pre príslušníkov policajného zboru. Ide o dvojkolesové tátoše, ktoré znamenajú prelom v dosiahnutí udržateľnej e-mobility. Nový model BMW CE 04 je dynamický ekologický elektrický skúter prispôsobený požiadavkám bezpečnostných zložiek. Pridanou hodnotou sú ďalšie možnosti flexibility a vyššia úroveň prevádzkových možností. Skúter BMW CE 04 hravo zvládne dojazd do vzdialenosti 130 kilometrov a dosiahne maximálnu rýchlosť 120 km za hodinu.

Photo: BMW

Štedrá aplikácia s elektromobilom

K najkrajším sviatkom roka patria aj súťaže a bonusové prekvapenia. Vianočnú akciu pre svojich zákazníkov pripravil i Slovak Telekom. Prostredníctvom špeciálnej aplikácie sa budú môcť do originálnej súťaže zapojiť všetci užívatelia aj bez transakcie navyše. Ku každej službe bude náhodne priradený darček. Ak klient využíva napríklad štyri služby, bude si môcť rozbaliť až štyri darčeky. Hlavná cena bude lákavá – a tiež ekologická – elektromobil Mercedes-Benz EQA 250, ktorý sa bude žrebovať dva dni pred Štedrým dňom.

Photo: netcarshow.com

O Juraj Turis

Odporúčame pozrieť

Moderné technológie a ekologické novinky zo sveta automobilov

Žijeme v ére zdokonaľovania technológií, ktoré sú súčasťou nevyhnutných ekologických riešení aj v automobilovom svete. Boj za …

Consent choices