nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: European Union 2021.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Vedeli ste, že každý druhý Slovák verí konšpiráciám?

Niet pochýb, že umelá inteligencia je technológiou budúcnosti a už dnes dokazuje svoj obrovský prínos. Umelá inteligencia je kľúčová pre digitalizáciu spoločnosti a preto je pre EÚ 🇪🇺 jednou z jej priorít. Jej možnosti sú naozaj široké, už teraz je využívaná v medicíne, ale napríklad aj v súdnictve. O jej možnostiach v súdnictve som hovorila na pôde európskeho parlamentu pre dvomi rokmi.

Výborným príkladom využitia umelej inteligencie je boj proti dezinformáciám a nový medzinárodný projekt CEDMO (Central European Digital Media Observatory), ktorý koordinuje Fakulta sociálnych vied Karlovej univerzity (FSV UK) v Prahe. Vyvracať hoaxy a dezinformácie je náročné, časovo aj mentálne. Niekedy sa zdá, že je to až nemožné. Napokon ešte stále sa vie objaviť hoax o mojej maturite, aj keď bol dávno fakticky vyvrátený.

Ako vie ale v tomto pomôcť umelá inteligencia?

– overovanie zahŕňa množstvo časovo náročných krokov, ako napríklad monitorovanie online priestoru a identifikáciu potenciálne falošných správ, ktoré môžu mať zásadný negatívny vplyv na spoločnosť, pričom AI dokáže niekoľkonásobne tento tzv. fact-checking zrýchliť a zefektívniť

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

– podľa nastaveného algoritmu vie odporučiť, ktorým obsahom je potrebné sa zaoberať a skúmať jeho pravdivosť
Dezinformácie a hoaxy sú nežiadúcim fenoménom a je dôležité aby sme sa s nimi vedeli vysporiadať. Rýchlo, efektívne a jednoducho, lebo sledujúc život na sociálnych sieťach je to ako boj s veternými mlynmi. Niekto niečo zverejní a miesto toho, aby on dokázal, že má pravdu, musí tak robiť dotknutá strana, ktorá na to míňa svoj čas a energiu často bez želaného výsledku a hoax si tak ďalej žije svojim životom.

Vedeli ste, že každý druhý Slovák verí konšpiráciám?

Lucia Ďuriš Nicholsonová.

O red

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices