simecka
Michal Šimečka, europslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Šimečka: Nastal čas na povinné očkovanie

„Aktuálna pandemická situácia nám už neumožňuje čakať a váhať – Slovensko musí čo najskôr zaviesť povinné očkovanie pre celú dospelú populáciu, okrem výnimiek zo zdravotných dôvodov. V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a žiaľ, aj mŕtvych. Okrem toho sa však prestáva vykonávať aj necovidová medicína, zatvárajú sa podniky a čakajú nás ďalšie lockdowny. Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam. Vyzývame vládu, aby zaviedla povinné očkovanie bezodkladne,“ hovorí europoslanec Michal Šimečka /PS, RE/.

Premiér Eduard Heger povinné očkovanie nevylučuje

Ideálna cesta v boji s pandémiou koronavírusu by bolo povinné očkovanie vybraných vekových skupín. Uviedol to v diskusnej relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko (RTVS) predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Doplnil, že o takomto riešení diskutuje nielen s lekármi, ale aj právnikmi už dva týždne.

Podľa Hegera je v tejto súvislosti potrebné posúdiť súlad s ústavou. „Tu je veľmi dôležité, aby sa ústavní právnici vyjadrili, či povoľuje naša ústava očkovať istú vekovú skupinu obyvateľstva,“ povedal premiér s tým, že očkovať treba hlavne skupiny 65+, ale aj 60+, prípadne aj 50+. „Ak by to bolo možné, toto bude jednoznačne môj návrh,“ zdôraznil Heger.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Podľa premiéra nie je v tejto súvislosti nutné vybrané skupiny určovať podľa profesie, keďže vírus si nevyberá. „Na druhej strane potrebujeme chrániť všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu so seniormi, ak chceme chrániť seniorov,“ skonštatoval s tým, že personál, ktorý prichádza do kontaktu so seniormi, by mal byť zaočkovaný.

V prípade, že nebude možné pre ústavné prekážky povinne očkovať vybrané skupiny, podľa Hegera je možné situáciu riešiť len povinným očkovaním celého obyvateľstva. „Toto už bolo diskutované niekoľkokrát, len na to nebola zatiaľ politická odvaha. Ale ja si myslím, že po vzore Rakúska aj iných krajín budeme vidieť, aj na príklade úmrtí, že inej cesty niet,“ dodal Heger.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Zavedenie rozšíreného programu očkovania pred 50 rokmi bolo kľúčovým momentom v histórii verejného zdravia a …

Consent choices