Ivan Štefanec počas diskusie s odborníkmi. PHOTO: I. Štefanec

Ivan Štefanec: Násilie na deťoch v online priestore nemôžeme tolerovať

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) zorganizoval pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí (19. november) konferenciu o ochrane detí na internete, ktorá sa zaoberala fenoménom  kyberšikany a zneužívania v online svete. Na konferencii vystúpili poprední odborníci na problematiku z verejného aj mimovládneho sektora.
„S rozšírením digitálnych technológií vzrastá aj počet prípadov zneužívania detí, či ich šikanovania. Je na čase, aby sa týmto problémom začali vážne zaoberať nielen štáty, ale najmä prevádzkovatelia internetových služieb, kde sa tieto zločiny dejú. Som rád, že aj z podnetu Európskej únie začínajú široké diskusie o tom, aké nástroje je najvhodnejšie použiť na odhaľovanie páchateľov a, čo je rovnako dôležité, aj na prevenciu,“ uviedol Ivan Štefanec.
Mária Vargová z Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny priblížila alarmujúce štatistiky nárastu takýchto prípadov. „Počet detí, ktoré majú skúsenosť so šikanou na internete stúpol medziročne zo 6% na 26%. Z 36% na 61% stúpol počet detí, ktoré majú skúsenosť so sexuálnym obsahom.svoje pri tom urobila aj pandémia a vyšší podiel času stráveného v online priestore,“ vyjadrila sa. Vargová predstavila tiež vládne stratégie a koncepcie boja proti online šikane.
Pediatrička Monika Kolejáková uviedla priklady z praxe, kde výrazne stúpa počet detí s poruchami správania a psychickými poruchami práve v dôsledku škodlivého pôsobenia internetu. Júlia Schvarzová z Google Slovensko priblížila aktivity a projekty, ktorými poskytovatelia služieb prispievajú k boju proti týmto nežiadúcim javom, napríklad automatické upozornenia na nevhodný obsah, jeho mazanie a tiež nastroje pre rodičov, ktorými môžu regulovať prístup k obsahu. Expert na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák upozornil na zodpovednosť sociálnych sietí za to, čo ponúkajú, potrebu regulácie zo strany štátu aj na úlohu rodiny pri výchove k správnemu používaniu moderných technológií.
„Zneužívanie na internete je vážna a citlivá téma. Každý si musí uvedomiť svoj diel zodpovednosti za to, aby sme od neho deti uchránili. Politici, poskytovatelia služieb, pracovníci školstva aj rodičia. Verím, že aj podobné otvorené diskusie prispejú k tomu, že nájdeme optimálne a funkčné riešenia, ktoré tieto negatívne javy čo najviac potlačia,“ uzatvoril Štefanec.
Video záznam z diskusie si môžete pozrieť tu:
Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

O mam

Odporúčame pozrieť

Brusel sľubuje pomoc Ukrajine napriek maďarskému vetu

Vysokopostavení predstavitelia Európskej únie sľúbili, že zabezpečia, že Ukrajina dostane v budúcom roku finančnú pomoc …

Consent choices