les, strom
Ilustračné PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Slovensko dostalo európske uznanie za lesnícku legislatívu

Slovensko patrí z pohľadu lesníctva a lesníckej legislatívy medzi uznávané krajiny EÚ. Vyplýva to zo Správy o stave európskych lesov 2020, o ktorej v stredu na tlačovom brífingu informoval minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Zároveň doplnil, že v slovenských lesoch prirastie za každých 2,6 sekundy jeden meter kubický dreva, ktorý viaže 250 kilogramov uhlíka a priemerne zadrží až 400 litrov vody. To má veľký vplyv pri boji s klimatickou zmenou a aj v tomto smere je Slovensko v popredí EÚ.

Ukladanie uhlíka má podľa agroministra dve možnosti. Prvou je dlhodobé uloženie uhlíka v prírodných lesoch, v ktorých je uloženého najviac uhlíka na hektár. „Tieto prírodné lesy sú z hľadiska dlhodobej bilancie uhlíka konštantné, čiže ukladajú toľko uhlíka, koľko uvoľnia. Druhou možnosťou je opakované ukladanie uhlíka v obhospodarovaných lesoch,“ povedal Vlčan.

V praxi to znamená, že neobhospodarovaný les s dospelými stromami už nedokáže viazať oxid uhličitý v takej miere, ako mladé, rýchlo rastúce stromy. Preto je aj z pohľadu ochrany klímy vhodné hospodáriť v lesoch prírode blízkym spôsobom. Na Slovensku sa to podľa zverejnených informácií darí, na jednom hektári lesa je uložených až 122 ton uhlíka. „Sme siedmou krajinou s najväčším množstvom uloženého uhlíka v rámci európskych krajín. O tom, že spôsob hospodárenia v našich lesoch je správny, svedčí fakt, že oproti roku 1990 vzrástli zásoby uhlíka v lesnej biomase o približne 45 % percent,“ uviedol v stredu na tlačovej konferencii spolu s ministrom generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra Peter Balogh.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

Komisia investuje vyše 233 miliónov eur do strategických projektov v oblasti životného prostredia a klímy

Komisia investuje viac ako 233 miliónov EUR do dvanástich nových strategických projektov v celej Európe v …

Consent choices