Ilustračné PHOTO: FB MZSR

Európska únia zmierni reštrikcie pri exporte vakcín proti koronavírusu

Európska únia v piatok oznámila, že zmierni reštrikcie pri exporte vakcín proti ochoreniu COVID-19. Európska komisia (EK) oznámila, že od januára už nebude vyžadovať, aby výrobcovia očkovacích látok proti koronavírusu žiadali o špeciálne schválenie exportu z 27-členného bloku.

Hovorkyňa EK Dana Spinantová uviedla, že „transparentnosť vývozu“ zabezpečí nový monitorovací mechanizmus, ktorý bude komisii poskytovať údaje o exporte vakcín jednotlivými firmami. Hovorkyňa poznamenala, že EÚ je najväčším globálnym dodávateľom vakcín proti ochoreniu COVID-19 a do viac ako 150 krajín exportovala viac ako 1,3 miliardy dávok.

Systém kontroly exportu vakcín proti koronavírusu s cieľom zaručiť, že veľké farmaceutické spoločnosti budú dodržiavať kontrakty, únia zaviedla v marci. Brusel vtedy zablokoval vývoz viac ako štvrť milióna dávok očkovacej látky firmy AstraZeneca do Austrálie. V čase, keď spor so spoločnosťou AstraZeneca vypukol, EÚ v zaočkovanosti zaostávala za USA aj za inými štátmi. Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová však uviedla, že teraz je už zaočkovaných viac ako 65 percent obyvateľstva únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices