Zlatý september, Európsky parlament PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

Tento týždeň v Parlamente: Právny štát, Covid-19, násilie v online priestore a ochrana zvierat pri preprave

Stav právneho štátu aj na Slovensku, pandémia, migrácia, násilie na ženách v kybernetickom priestore a ochrana prepravovaných zvierat sú témami, o ktorých tento týždeň diskutujú poslanci EP.

Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci v pondelok podvečer prerokoval správy svojej Skupiny pre monitorovanie demokracie, právneho štátu a základných práv z pracovných ciest na Slovensko, do Bulharska a Slovinska. Správa z cesty na Slovensko je dispozícii tu. Videozáznam rozpravy je dispozícii tu (približne od 17.07 hod.).

Covid-19

Výkonný riaditeľ Európskej liekovej agentúry (EMA) Emer Cooke bude v utorok s poslancami vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín diskutovať o súčasnej epidemiologickej situácie v EÚ a vo svette a tiež aj o poslednom vývoji v oblasti vakcinácie proti Covid-19.

Boj proti násiliu na ženách

Výbor pre práva žien a Výbor pre občianske slobody sa v utorok spoločne stretnú za účelom prípravy definície zločinu rodovo motivovaného násilia v online priestore a súvisiacich preventívnych opatrení. Poslanci sa tiež zúčastnia podujatia „Ukončenie násilia voči ženám“. Toto podujatie bude zahŕňať diskusiu ohľadom Istanbulského dohovoru a kybernetického násilia.

Migrácia

Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci začne v utorok diskutovať o nových procedúrach na európskych vonkajších hraniciach, určujúcich či žiadateľ o azyl bude môcť byť odmietnutý, navrátený alebo odporučený na azylový systém EÚ. Poslanci sa tiež budú zaoberať novým nástrojom na zvládanie migračných kríz v krajinách EÚ.

Ochrana zvierat

Vo štvrtok príjme Vyšetrovací výbor pre ochranu zvierat počas prepravy svoje zistenia o porušovaní EÚ pravidiel na ochranu zvierat počas prepravy v rámci teritória EÚ a tiež mimo hraníc Únie. Poslanci následne zahlasujú o návrhu opatrení na zlepšenie existujúcich pravidiel v tejto oblasti.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Jednotná nabíjačka

Europoslanci z Výboru pre jednotný trh a ochranu spotrebiteľov začnú v stredu pracovať na pravidlách pre jednotný štandard nabíjačiek elektronických zariadení ako sú mobilné telefóny, fotoaparáty, tablety, atď.

Trest smrti

V rámci iniciatívy „Mestá proti trestu smrti“ sa Európsky parlament 30. novembra zafarbí do modra. Parlament sa dlhodobo zasadzuje proti uplatňovaniu trestu smrti a o jeho zrušenie na celom svete.

Pocta Valérymu Giscardovi d’Estaingovi

Parlament si vo štvrtok v Štrasburgu uctí pamiatku bývalého francúzskeho prezidenta Valéryho Giscarda d’Estainga, ktorý pôsobil aj ako poslanec Európskeho parlamentu a predsedal európskemu konventu vedúceho k Lisabonskej zmluve, pri príležitosti prvého výročia jeho úmrtia. Predseda EP David Sassoli otvorí ceremóniu, na ktorej sa zúčastní aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices