voda
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

M. Hojsík: Na Slovensku je stále pol milióna ľudí bez pitnej vody

Progresívne Slovensko zmonitorovalo stav pripojenia na verejné vodovody a dostupnosti zdrojov pitnej vody. PS sa vo svojom prieskume za posledný mesiac spojilo s 225-imi obcami zo zoznamu, v ktorých nie je vybudovaný verejný vodovod. Výsledky prieskumu sú podľa slov europoslanca a podpredsedu Progresívneho Slovenska Martina Hojsíka žalostné.

Pol milióna ľudí bez pitnej vody, to nie je realita rozvojovej krajiny, ale Slovenska, členskej krajiny Európskej únie. Jediným zdrojom vody obyvateľov a obyvateliek týchto obcí je zdravotne závadná voda zo studní a balená voda z obchodu. Situáciu veľmi zhoršuje vysychanie studní v dôsledku klimatickej krízy a znečistenie vody v tých, ktoré ešte nevyschli,”  vyhlásil Martin Hojsík, europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska.

V niektorých obciach sa dokonca nachádzajú domovy sociálnych služieb. Príkladom je obec Rohov, v ktorej sa nachádza domov sociálnych služieb so 120 klientami a klientkami. V obdobiach sucha sú nútení dovážať vodu v cisternách, aby ľuďom zabezpečili základnú hygienu. Klienti a klientky tak majú zníženú kvalitu starostlivosti.

Starostovia a starostky sa nepovažujú za dôstojných partnerov pre štát. Najčastejšie sťažnosti sa týkali zlého nastavenia podpory na výstavbu vodovodov a kanalizácií zo strany Environmentálneho fondu. Vrátane požiadavky, aby obec dokladovala svoju vlastnú existenciu. Environmentálny fond bežne požaduje informácie, ktoré už má stát k dispozícií, navyše ich neakceptuje v elektronickej forme, ale len papierovej. Zbytočne tak hádže byrokratické polená pod nohy starostom a starostkám malých obcí, ktoré si žiadajú o podporu. “Starostovia a starostky obcí sa často stretávajú s absurdnými situáciami a sú už zúfalí. Ľudia  sa musia rozhodovať, či večer spláchnu záchod alebo sa osprchujú. Voda v studniach sa stráca. Obyvatelia a obyvateľky obcí už ďalej nechcú čakať na základnú životnú potrebu – pitnú vodu,” dodáva Jana Hanuliaková iniciátorka prieskumu a komunálna politička z Progresívneho Slovenska.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Záver prieskumu starostov a starostiek obcí, ktoré nemajú pitnú vodu je jasný. Je nevyhnutné, aby rezort životného prostredia a rezort regionálneho rozvoja obratom spravili z rozširovania pripojenia na pitnú vodu svoju prioritu. Aby so starostkami a starostami nebojovali, ale spoločne začali odbúravať bariéry vo výstavbe vodárenskej infraštruktúry.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ: bezpečnosť pitnej vody zlepšia nové minimálne hygienické normy

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že prijala nové minimálne hygienické normy pre materiály a …

Consent choices