banka

EK vymerala bankám za kartel pri obchodovaní na devízových trhoch pokuty 261 miliónov eur

Európska komisia (EK) dokončila vyšetrovanie kartelu pri obchodovaní na devízových trhoch. Bankám UBS, Barclays, RBS a HSBC, ktoré sa rozhodli prípad urovnať, vymerala pokuty v celkovej výške 261 miliónov eur. Okrem toho tiež v rámci bežného konania dostala Credit Suisse pokutu 83,3 milióna eur. Komisia o tom informovala vo štvrtok v tlačovej správe.

„Kolúzne správanie piatich bánk narušilo integritu finančného sektora na úkor európskej ekonomiky a spotrebiteľov,“ uviedla európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Vyšetrovanie komisie sa zameralo na obchodovanie s menami skupiny G10, kam patria najvyspelejšie západné krajiny. Tieto meny sú najlikvidnejšie a najobchodovanejšie na svete.

Niektorí obchodníci, ktorí konali v mene pokutovaných bánk, si vymieňali citlivé informácie a prostredníctvom internetovej diskusnej skupiny príležitostne koordinovali svoje obchodné stratégie. Táto výmena informácií im umožnila robiť informované rozhodnutia o predaji alebo nákupe mien v ich portfóliách, na rozdiel od situácie, keď obchodníci konajú nezávisle od seba a podstupujú prirodzené riziko, uviedla komisia.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Najväčšiu pokutu vo výške 174,3 milióna eur musí zaplatiť britská banka HSBC. Nasleduje Švajčiarska Credit Suisse, ktorá v rámci spomenutého bežného konania dostala pokutu 83,3 milióna eur, britská Barclays, na ktorú pripadá 54,3 milióna eur a ďalší britský finančný ústav RBS s pokutou 32,5 milióna eur. Zaplateniu pokuty 94 miliónov eur sa vyhla najväčšia švajčiarska banka UBS, ktorá komisiu upozornila na existenciu kartelu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Peňažné …

Consent choices