wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021

Europoslanec Michal Wiezik odchádza zo strany SPOLU /EPP/ a vstupuje do Progresívneho Slovenska a liberálnej frakcie /RE/

BRATISLAVA / Stranu Spolu opúšťa ďalší muž. Europoslanec Michal Wiezik opúšťa nielen stranu, v ktorej čele stojí Miroslav Kollár, ale aj frakciu EPP v Európskom parlamente. Stane sa nielen novým členom Progresívneho Slovenska Ireny Biháriovej, ale doplní aj skupinu Renew Europe.

Po odchode Lucie Ďuriš Nicholsonovej zo strany SaS mení stranu aj poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik. Zatiaľ čo Lucia Ďuriš Nicholsonová vymenila len frakciu v europarlamente, ale na Slovensku sa k žiadnej strane nehlási, Wiezik vstupuje k liberálom aj doma.

Zo Spolu neodchádza len Wiezik

Pre stranu Spolu, ktorá sa aktuálne v preferenciách pohybuje na úrovni 0,6 %, to je ďalšia výrazná strata. Pred časom stranu Spolu opustila Simona Petrík, ktorá taktiež vstúpila do Progresívneho Slovenska a stala sa v strane odborníčkou, ktorá sa dlhodobo venuje ženským témam. Stranu Spolu opustil aj Erik Baláž, ktorý sa venoval životnému prostrediu. Po tom, čo sa stal Miroslav Kollár predsedom strany, opustil politiku úplne.

Líderka PS Irena Biháriová sa na brífingu vyjadrila, že ju teší nielen rozrastanie strany, ale aj to, že ich stranu obohatí jeden z najaktívnejších europoslancov Michal Wiezik. „Každý z týchto ľudí je prínosom,“ povedala Bihariová a zdôraznila, že si cení, že si Progresívne Slovensko vybrali preto, že v ňom vidia politický kapitál a budúcnosť, rovnako ako priestor pre rozvoj.

Podľa europoslanca Hojsíka je v prípade klimatickej zmeny aktuálna vláda doslova spiatočnícka. „Som presvedčený, že ochrana prírody je niečo, čo bude dominovať aj spoločenskej diskusii. Verím, že Progresívne Slovensko je silou, ktorá bude mať dominantný hlas,“ doplnil Hojsík.

Wiezik uviedol, že do politiky vstupoval so silným zeleným mandátom. „Uvedomujem si, že takýto mandát je možné naplniť len za predpokladu pôsobenia na silnej politickej platforme s autentickým ekologickým programom. Som presvedčený že Progresívne Slovensko v plnej miere oba atribúty spĺňa,“ doplnil europoslanec.

Wiezik považuje aktuálny stav klímy za alarmujúci. „Koncepčne nie je riešená ani reforma Národných parkov,“ zhodnotil Wiezik s ohľadom na domácu politiku. „Vstupujem do Progresívneho Slovenska, ktoré vnímam ako jediné hnutie, ktoré dôsledne rieši a obhajuje dôležitosť zelených tém,“ priznal europoslanec, ktorý následne spomenul aj prechod do liberálnej frakcie. Vníma to tak, že v Reniew Europe bude mať väčší priestor na svoju odbornosť.

Viac..  Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Progresívne Slovensko s novou víziou

„Dnešný deň je dôkazom, že Progresívne Slovensko má atrakčný potenciál a priťahuje k sebe kvalitných ľudí, ktorí za sebou majú úspešnú profesnú dráhu a ich hodnoty sú na správnom mieste. Rozhodli sa pre našu stranu, pretože nepochybujú, že tu ich práca nájde uplatnenie, že u nás nájdu podobne zmýšľajúcich a pre dobré veci zapálených ľudí,“ vyhlásila predsedníčka PS Irena Bihariová.

Príchod stále nových členov a členiek podľa nej ukazuje, že PS koná správne a že jeho riešenia oslovujú stále viac a viac ľudí so záujmom meniť krajinu k lepšiemu. „Spájanie sa má zmysel a preto veríme, že sa u nás noví členovia a členky budú cítiť dobre a spolu pomôžeme Slovensku stať sa modernou, férovou a zelenou krajinou,“ zdôraznila Bihariová.

Odborník na dopravu Martin Pekár skonštatoval, že všetci, ktorí prichádzajú do Progresívneho Slovenska, si už s týmto hnutím prešli viacerými spoločnými kampaniami. „My, ktorí vstupujeme do PS, sme vždy videli veľký zmysel v spájaní sa. Žiaľ, na nedávnom sneme strany Spolu sa väčšina rozhodla inak, čo rešpektujeme, ale pre nás je aj naďalej spolupráca s PS tou najlepšou víziou,“ uzavrel Pekár.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices