koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Deti od 5 do 14 rokov momentálne tvoria najviac prípadov v rámci európskeho regiónu, tvrdí WHO

Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v utorok uviedla, že deti od 5 do 14 rokov sú momentálne zodpovedné za najvyššiu mieru potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v regióne zahŕňajúcom Európu a Strednú Áziu.

Riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge vyhlásil, že počet prípadov a úmrtí na koronavírus sa v ostatných dvoch mesiacoch v tomto regióne viac ako zdvojnásobil, pričom dodal, že povinné očkovanie by mala byť „absolútne posledná možnosť“. Kluge zdôraznil pokračujúcu hrozbu rozšíreného delta variantu a poznamenal, že nový omikron variant dosiaľ zaznamenali v 21 štátoch v regióne, pričom dovedna je potvrdených 432 prípadov tohto variantu.

Belgický lekár a odborník na verejné zdravie zároveň vyzval krajiny, aby chránili deti a školy, keďže v regióne prudko narastá počet prípadov medzi mladými ľuďmi. Kluge dodal, že výskyt ochorenia COVID-19 je medzi malými deťmi na niektorých miestach dvakrát až trikrát rozšírenejší ako u priemernej populácie. Deti navyše zvyknú čeliť menej závažným príznakom a iba miernemu priebehu ochorenia. „Keďže sa blížia školské prázdniny, musíme tiež počítať s tým, že deti doma nakazia svojich rodičov a starých rodičov, pričom u týchto dospelých je 10-násobne vyššie riziko, že sa u nich vyvinie ťažké ochorenie, budú hospitalizovaní alebo zomrú, keď nebudú zaočkovaní,“ povedal Kluge.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Európsky región WHO je už niekoľko týždňov globálnym epicentrom pandémie. Podľa zatiaľ poslednej týždennej epidemickej správy WHO má Európa 70 % prípadov ochorenia COVID-19 a 61 % súvisiacich úmrtí.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Zavedenie rozšíreného programu očkovania pred 50 rokmi bolo kľúčovým momentom v histórii verejného zdravia a …

Consent choices