Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: European Union 2021.

R. Hajšel: Dobrá dohoda neskôr je lepšia ako nepodarený darček k Vianociam

Dosiahnutie dohody o konečnej podobe nových pravidiel voľného roamingu, ktoré budú platiť od leta budúceho roka je neisté a vzhľadom na pretrvávajúce rozdielne postoje Európskeho parlamentu a členských štátov sa rokovania dnes nemusia ukončiť. To je odhad europoslanca Roberta Hajšela, ktorý je hlavným vyjednávačom v tíme europarlamentu za sociálno-demokratickú frakciu. 

„Mnohí dohodu očakávali  už dnes večer, keď je naplánované posledné kolo rokovaní a aj ja by som si ju, samozrejme, želal,“ povedal europoslanec pred trialógom  Hajšel, ktorý aj s ďalšími vyjednávačmi vníma dohodu ako konečný súhlas s celým balíkom opatrení. Podľa jeho slov je dobrá dohoda po novom roku lepšou možnosťou ako nepodarený darček k Vianociam. Myslí si, že veľa závisí aj od toho, či sa slovinskému predsedníctvu v Rade podarí nájsť  dostatočnú zhodu medzi členskými štátmi a či príde s  návrhom, ktorý bude dobrý bude dobrým základom na dosiahnutie kompromisu.

Problematickým bodom ostáva určenie stropov pre veľkoobchodné ceny  za dáta. Odlišné sú totiž predstavy a priority skupiny severských krajín a skupiny južanských krajín, čo vyplýva najmä z odlišného pomeru prichádzajúcich a odchádzajúcich turistov počas letnej a zimnej sezóny. Treba však podotknúť, že ide o veľkoobchodné ceny, ktorých zníženie sa môže, ale nemusí premietnuť aj do konečných faktúr spotrebiteľov, ktorí už dnes za použitie roamingu neplatia nič navyše. A preto Hajšel má aj inú prioritou: „Trvám na tom, aby sme dokázali odstrániť pretrvávajúce  formy diskriminácie, s ktorými  sa stretávajú aj naši občania. Musíme garantovať rovnakú kvalitu služieb, na aké sú ľudia zvyknutí doma, bezplatný prístup k núdzovým službám, ale aj flexibilitu zo strany operátorov voči zákazníkom v prípade nepredvídateľných situácií akou je pandémia covid 19″.

„S novými technológiami a rozširujúcim sa 5G pokrytím zákonite rastie aj spotreba dát, takže postupné znižovanie veľkoobchodných cien je nevyhnutné, ak chceme aspoň zachovať súčasné podmienky pre užívateľov, otázne je tempo znižovania týchto stropov. Dobrá dohoda po Novom roku je lepšia ako nevyhovujúci darček na Vianoce, za negociačný tím Európskeho parlamentu preto môžem povedať, že sme pripravení rokovať bez časového obmedzenia do neskorých nočných hodín, ale ak to bude situácia vyžadovať, sme pripravení pokračovať v januári,“ uzatvára Hajšel.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Ďalší postup: Plénum EP by malo o finálnej dohode hlasovať na januárovom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu za predpokladu, že dohoda sa na trialógu dosiahne ešte tento rok. Nové pravidlá by mali vstúpiť do platnosti v júli 2022, keď vypršia tie súčasné. Ak by sa dohoda ani dovtedy nedosiahla, isté obdobie by Európania platili za používanie mobilných telefónov  v európskom zahraničí astronomické sumy ako kedysi pred rokom 2017.

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices