Európske hlavné mesto kultúry, Trenčín, Nitra, Žilina. PHOTO: MK SR

Slovenský víťaz súťaže Európske hlavné mesto kultúry 2026 bude známy už v piatok

V roku 2026 bude mať Slovensko po druhýkrát možnosť získať titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK). Ten sa každý rok udeľuje dvojici, respektíve trojici európskych miest. Slovensko bude v roku 2026 cez projekt EHMK spojené s fínskym mestom Oulu. O titul EHMK 2026 sa uchádzalo osem slovenských miest (Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina). Do finálnej časti súťaže napokon postúpili Nitra, Trenčín a Žilina. 

Medzinárodná komisia na Slovensku

Časť medzinárodnej hodnotiacej komisie v týchto dňoch navštívila mestá, ktoré so svojimi projektmi postúpili do finále súťaže. Jedenásťčlenná medzinárodná komisia EHMK 2026 je zložená z expertov a expertiek na oblasť kultúry a umenia z deviatich krajín Európy. Medzi nezávislými odborníkmi a odborníčkami nominovanými európskymi inštitúciami je aj dvojica slovenských porotcov, Ján Sudzina a Jozef Kovalčík, ktorých menovalo Ministerstvo kultúry SR po konzultácii s Európskou komisiou.

Víťaz bude známy už v piatok

Po návštevách miest budú nasledovať vo štvrtok 9. decembra a v piatok 10. decembra vypočutia v priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR, počas ktorých jednotlivé mestá v abecednom poradí odprezentujú svoje projekty EHMK. Vo štvrtok sa predstavia Nitra a Trenčín a v piatok predpoludním Žilina. Zatiaľ čo niektorí členovia odbornej komisie budú na vypočutí fyzicky prítomní, časť komisie sa k vypočutiu pripojí online z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie.

Po skončení vypočutí, v piatok 10. decembra po 16.00 hod., komisia oznámi mesto, ktoré odporučí Ministerstvu kultúry SR ako nositeľa prestížneho titulu Európske hlavné mesto kultúry na rok 2026. Verejnosť a médiá budú môcť sledovať vyhlásenie výsledkov v piatok 10. decembra po 16.00 hod. na webovom sídle MK SR a na Facebookovom profile MK SR.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Európske hlavné mesto kultúry

Európske hlavné mesto kultúry je jedným z najuznávanejších projektov Európskej únie. Hostiteľom sa môžu stať mestá EÚ, kandidátske krajiny aj potenciálni kandidáti na členstvo v EÚ a členovia Európskeho združenia voľného obchodu, ktorí sú zapojení do programu Kreatívna Európa.

Táto medzinárodná iniciatíva zdôrazňuje význam miest ako centier kultúrneho života. Vďaka umeniu a kultúre pomáha zlepšiť kvalitu života obyvateľov, posilňuje spolupatričnosť a podporuje kultúrnu diverzitu Európy. Titul EHMK priniesol v minulosti mestám nové príležitosti rozvoja kultúrneho, spoločenského a ekonomického života. So získaním titulu je spojená aj finančná cena 1,5 milióna eur, ktorú získa víťazné mesto po naplnení svojho projektu. Táto finančná odmena je udeľovaná na počesť Meliny Mercouri, gréckej ministerky kultúry, ktorá v roku 1985 prišla s iniciatívou založenia projektu EHMK.

O mam

Odporúčame pozrieť

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili v Trenčíne spoluprácu na projekte EHMK 2026

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili spoluprácu na projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. V …

Consent choices