rada
PHOTO: © European Union

Rada EÚ prijala nariadenie o agentúre pre azyl

Rada Európskej únie (EÚ) prijala nariadenie o zriadení Agentúry EÚ pre azyl. To mení Európsky podporný úrad pre azyl (EASO) na plnohodnotnú agentúru, čo má za cieľ zlepšenie uplatňovania azylovej politiky v rámci eurobloku. Rada o tom vo štvrtok informovala v tlačovej správe.

„Mať plnohodnotnú Agentúru EÚ pre azyl je dôležitým krokom pri budovaní našej spoločnej azylovej politiky EÚ. Táto agentúra bude schopná poskytnúť rýchlu a hmatateľnú podporu členským štátom, kedykoľvek to bude potrebné. Prispeje to aj k našej spolupráci s tretími krajinami, pričom veľmi konkrétnym spôsobom ukáže silu nášho spoločného konania,“ vyjadril sa Aleš Hojs, minister vnútra Slovinska, ktoré má predsedníctvo v Rade EÚ.

Agentúra bude zodpovedná za zlepšovanie činnosti spoločného európskeho azylového systému, pričom bude členským štátom poskytovať intenzívnejšiu operačnú a technickú pomoc. Mala by tiež vniesť väčší súlad do hodnotenia žiadostí o medzinárodnú ochranu. Spomenuté nariadenie posilňuje súčasný mandát EASO a uľahčí sa vysielanie odborníkov do členských štátov, ktoré požiadali o operačnú podporu. Nová legislatíva zvyšuje podporu agentúry pre spoluprácu medzi členskými štátmi a tretími krajinami, čím tiež prispieva k solidarite medzi členskými štátmi a celkovému vonkajšiemu rozmeru EÚ. Nariadenie prihliada na to, že ešte pokračujú rokovania o novom pakte o migrácii a azyle, a preto sa začatie uplatňovania monitorovacieho mechanizmu odkladá na neskôr.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EK predstavuje osvedčené postupy na zlepšenie spolupráce členov EÚ pri azylových postupoch

Komisia predstavila súbor osvedčených postupov na zabezpečenie účinnosti dublinského nariadenia III, ktoré predsedníčka von der Leyenová oznámila v …

Consent choices